Hirado.hu
| 2022. 01. 02. – 13:00 |
Háromezer évet kellett várni erre a pillanatra. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Amenhotep fáraó múmiája évezredekig érintetlenül állt, most azonban a tudósok úgynevezett behatásmentes képalkotó módszerrel bepillanthattak szarkofág belsejébe. A tudósok célja az volt, hogy megértsék az Amenhotep halála, mumifikálódása és későbbi újratemetése körüli eseményeket.

A kutatás néhány új részletet tárt fel, de az még mindig rejtély, miért halt meg az uralkodó 35 évesen - írja a Hirado.

I. Amenhotep Kr. e. 1525-től Kr. e. 1504-ig uralkodott az ókori Egyiptom 18. dinasztiájában. Halála után mintegy 400 évvel a múmiát felnyitották, és kijavították a sírrablók által okozott károkat, majd újratemették. A múmiát jelenleg a kairói Egyiptomi Múzeumban őrzik, amelynek tisztviselői úgy döntöttek, hogy többek között a testet díszítő évezredes virágfüzérek megőrzése érdekében nem nyitják fel – írja a Gizmodo.com tudományos portál.

Új módszert alkalmaztak a fáraó maradványainak megvizsgálására

Sahar Saleem, a Kairói Egyetem radiológusa, a kutatásról készült tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy az egyik legizgalmasabb elemeként „sikerült feltárni I. Amenhotep arcát, és látni lehetett, hogy arcvonásai mennyire hasonlítanak apja, I. Jahmesz arcvonásaira”. I. Jahmesz volt a 18. dinasztia első fáraója.

A komputertomográfiás (CT-) vizsgálatok során a röntgensugarakkal olyan testrészeket is leképeztek, amelyek máskülönben nem lennének hozzáférhetők. Több ezer képet készítettek, ezeket rakták össze kiváló minőségű, 3D formátummá. Idén, szintén CT-vizsgálatokkal világítottak át egy 3200 éves, iszappal borított múmiát, valamint felfedezték az első ismert terhes múmiát, amelyet korábban tévesen férfiként azonosítottak.

A kutatók megállapították, hogy a fáraónak még mindig vannak göndör hajfürtjei, megvan az összes foga, és a felső sor kissé kilóg. A fáraót körülmetélték, és a hímtagját egymástól függetlenül becsomagolták. A fejre, a kezekre és a nemi szervekre speciális burkolatokat helyeztek, hogy elősegítsék az elhunyt utazását a túlvilágra.

„I. Amenhotep az Újbirodalom korában uralkodott, ez volt az ókori egyiptomi civilizáció csúcspontja.

A 18. dinasztia kora minden szempontból nagyon gazdag és fejlett volt, ideértve a mumifikálást is. Az újbirodalom királyi múmiái voltak a legjobban megőrződött ősi testek, amelyeket valaha találtak” – hangsúlyozta Saleem.

A kutató hozzátette, hogy a múmián található díszítések egy részét valószínűleg a későbbi balzsamozók adták hozzá, ezzel kezelve a sírrablók által ejtett vágásnyomokat, ami bizonyítja azt, hogy az ókori egyiptomiak még több évszázaddal a fáraó halála után is gondoskodtak halottaikról.

Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.