MTI

| 2022. 01. 20. – 14:30 |
Biden szerint Vlagyimir Putyin bevonul majd Ukrajnába. Fotó: Internet

Hirdetés

Hivatalba lépése egyéves évfordulója alkalmából a Fehér Házban tartott szerdai sajtótájékoztatóján Joe Biden amerikai elnök védelmébe vette elnöksége eddigi mérlegét, megpróbálta kicsinyíteni elnöksége kudarcait, külpolitikáról szólva pedig azt mondta, hogy szerinte Vlagyimir Putyin bevonul majd Ukrajnába.

„Tudom, hogy sok a zaklatottság és a fáradtság ebben az az országban” – ismerte el az elnök, de nem említette, hogy változtatna eddigi politikáján, írja az MTI.

Azt ígérte az amerikaiaknak, hogy ezután gyakrabban találkozik majd velük.

Biden kihívásokkal, de egyúttal óriási haladással teli esztendőről beszélt. Gazdasági sikereket említett és a koronavírus elleni átoltottság növekvő arányát. Arról nem szólt, hogy az elmúlt egy évben sokkal több koronavírus-fertőzést és a járványnak betudható halálesetet regisztráltak, mint az azt megelőző évben, amikor elődjét, Donald Trump republikánus elnököt okolta a szerinte nem jó járványkezelésért. Megemlítette, hogy jelenleg a felnőtt amerikaiak 75 százaléka teljes körűen beoltott a koronavírus ellen.

Az elnök azt hangoztatta, hogy hivatalba lépése óta rekordszámú új munkahelyet teremtettek, és rekordnagyságú gazdasági növekedést értek el. Ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a drasztikus áremelkedések elleni küzdelemhez hosszútávú erőfeszítésekre lesz szükség.

Kudarcaiért a republikánusokat okolta, elismerve, hogy nem látta előre a Republikánus Párt ilyen mértékű ellenállását a kormányzat politikájával szemben.

Azzal vádolta meg az ellenzékét, hogy pusztán politikai okokból próbálja akadályozni a törvényjavaslatait. A republikánusok, szerinte, mindössze abban érdekeltek, hogy legyűrjék elnökségét, nem pedig abban, hogy tegyenek valamit az amerikaiakért. A járvány utáni hatékonyabb újjáépítést ígérő, átfogó programjával kapcsolatban azt mondta, hogy ha nem is a teljes csomagot, de annak nagyobb részeit keresztül tudják vinni a törvényhozáson.

Ígéretet tett, hogy az Egyesült Államok nem tér vissza a koronavírus-járvány miatti lezárásokhoz mondván, az új típusú koronavírus omikron variánsa nem ok a pánikra.

„A legjobb napok még előttünk vannak és nem mögöttünk”

– jelentette ki. Az amerikai elnök külpolitikai kérdésekről is szólt a sajtótájékoztatón. Úgy vélekedett, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök katonai lépésre szánja el magát Ukrajnával szemben.

Megismételte, hogy egy esetleges támadás Ukrajna ellen a kilátásba helyezett amerikai szankciók miatt sokba kerülne Oroszországnak és gazdaságának.

„Ha lerohanják (Ukrajnát), megfizetnek érte, nem használhatják majd a bankokat, nem végezhetnek majd tranzakciókat dollárban” – fogalmazott, megemlítve azt is, hogy Oroszországnak kemény humánveszteségei lesznek egy esetleges háborúban.

„Úgy vélem, be fog vonulni. Tennie kell valamit”  – fejtegette Biden az orosz elnökre utalva, de szerinte Putyin nem akar széleskörű háborút.

Úgy vélte, az orosz elnök teszteli majd a nyugati vezetőket. Mindemellett utalt arra, hogy a Nyugat válasza nagyban függene Moszkva cselekedeteinek tényleges mértékétől és attól, hogy az Egyesült államok és szövetségesei mennyire lesznek egységesek a választ illetően.

Hirdetés

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.