Karpat.in.ua
| 2022. 01. 20. – 20:00 | Izrael |
Naftali Bennett izraeli kormányfő Vlagyimir Putyin orosz elnöknek Jeruzsálemet javasolta az Oroszország–Ukrajna csúcstalálkozó helyszíneként. Fotó: Internet

Hirdetés

Naftali Bennett izraeli kormányfő Vlagyimir Putyin orosz elnöknek Jeruzsálemet javasolta az Oroszország–Ukrajna csúcstalálkozó helyszíneként. Az ajánlat Bennett és Putyin múlt évi októberi találkozóján hangzott el, számolt be az RBK-Ukrajina az Axios-ra hivatkozva, melyet a Karpat.in.ua idéz.

A kiadvány forrása szerint Andrij Jermak, az Elnöki Hivatal vezetője, tavaly megkérdezte Benjámin Netanjahu izraeli exminiszterelnököt, készen áll-e Putyin és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csúcstalálkozójának megszervezésére.

„Netanjahu nem volt túl lelkes, de azt mondta, hogy fontolóra veszi a lehetőséget, ha mindkét fél akarni fogja”

– közölte az izraeli kormány egyik forrása. A kiadvány adatai szerint Netanjahu tanácsadói felajánlották, hogy áprilisban, majd májusban a Kremlben tartsák meg az Ukrajna–Oroszország csúcstalálkozót, de nem kaptak pozitív választ.

Ukrán és izraeli tisztségviselők elmondása szerint tavaly októberben Jichak Herzog izraeli elnök Kijevbe látogatott, találkozott Zelenszkijjel, aki ismertette vele Netanjahu közvetítői erőfeszítéseit, és megkérdezte,

hogy az új izraeli kormány folytatja-e a tárgyalásokat az ukrán–orosz csúcstalálkozót illetően.

A kiadvány arról számolt be, hogy Bennett felhívta telefonon Ukrajna elnökét egy nappal azelőtt, mielőtt Szocsiban utazott az orosz elnökkel való találkozójára. Zelenszkij a beszélgetés során felvetette a csúcstalálkozó kérdését, és elmondta, hogy nemzetbiztonsági tanácsadói szinten meg lehetne tartani.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Erdogan meghívta Törökországba az orosz és az ukrán elnököt nézeteltéréseik tisztázására. Recep Tayyip Erdogan török elnök meghívta Törökországba Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt a köztök feszülő problémák és nézeteltérések tisztázására. 

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.