Kárpátinfo.net


| 2022. 01. 20. – 09:16 |
Kárpátalján Bucsinszkij Viktor önkéntes műanyag palackokkal ellepett Borzsa folyóba merítkezett ortodox Vízkeresztkor. Fotó: Ukrinform.ua

Hirdetés

Kárpátalján Bucsinszkij Viktor önkéntes műanyag palackokkal ellepett Borzsa folyóba merítkezett ortodox Vízkeresztkor.

A férfi ezzel kárpátaljai határmenti folyókon lévő szeméttorlódásokra akarta felhívni a figyelmet - írja az Ukrinform.ua.

"Ezzel az akcióval a kárpátaljai folyókon a szeméttorlódások problémájára szerettem volna felhívni a figyelmet.

Különösen a Borzsa folyóról van szó, amely jelenleg leginkább szenved a sok szeméttől.  A fotó nem vízkeresztkor készült, amikor az emberek tömegesen merülnek a téli folyókba, hanem néhány nappal korábban Felsőremetén. Ott mindig szeméttorlódás van, a januári árvíz után pedig annyira megnőtt, hogy idén a helyiek, akik általában ott merülnek víz alá, nem tudták megtenni azt" - mondta Bucsinszkij.

Elmondása szerint a borzsavai szeméttorlódások problémája nagyon sürgető. Annak ellenére, hogy az elmúlt években a DSZNSZ munkatársai és a vízügyi dolgozók, a térség önkéntesei megtisztították a folyót, a szemét mennyisége mégsem csökken.

"Mindezt azért van, mert az emberek továbbra is a folyóba dobják szilárd hulladékukat. És hiába takarítjuk, megint jön a szemét. Ez addig nem fog változni, amíg az emberek nem változtatják meg a hozzáállásukat a szeméthez" – mondta az önkéntes.

Bucsinszkij szerint most nincs mód a folyókon kialakult torlódások megszüntetésére, a munkálatok tavasszal kezdődnek.

"A januári árvíz azonban már elsodorta Magyarországra a szemetet. Kollégáim arról számoltak be, hogy a Tiszából mintegy 1000 köbméter szemetet szedtek ki, és ugyanennyi sodródott tovább Európába, mert erős volt az áramlás, és egyszerűen nem volt érkezésük kiszedni az egész szemetet" – tette hozzá.

Ukrajna tehát tavasszal ismét hivatalos megjegyzésekre számíthat Magyarországtól a Kárpátaljáról határon átnyúló folyókon az EU-ba érkezett szemétről.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.