HáziPatika.com

| 2022. 01. 21. – 20:12 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A pajzsmirigyzavarok sokszor semmilyen tünettel nem járnak, így gyakran előfordul, hogy vetélés után jön rá valaki, hogy bizony a szerv elégtelen működése okozta a bajt.

A pajzsmirigy által termelt hormonok igen fontos szerepet játszanak mind a teherbeesésben, mind a terhesség megtartásában. Fontos tudni, hogy a szerv alul- és túlműködése is komoly gondokat okozhat, hiszen probléma esetén meddőség, vetélés és koraszülés is előfordulhat. Szakorvosok szerint  a teherbeeséshez ideális, ha a TSH értéke 1 mIU/l körül mozog - írja a Házipatika.com.

"A pajzsmirigy-alulműködés igen szoros összefüggésben áll a teherbeeséssel és a baba megfelelő fejlődésével, hiszen a petefészek nagyon érzékeny szerv, amelyre a pajzsmirigy hibás működése negatív hatást gyakorol. A probléma ugyanis gátolja a normál tüszőérést, valamint a beágyazódást is, hiszen progeszteronhiányt vonhat maga után. Ilyenkor a prolaktin mennyisége is megemelkedhet, ami tovább nehezíti a teherbeesést és a baba kihordását" - mondta Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy-specialistája.

Magyarországon a legtöbben pajzsmirigy-alulműködéssel küzdenek, melynek oka, hogy hazánk erősen jódhiányos területnek számít, pedig a jód igen fontos a pajzsmirigyhormonok előállításához. A betegség jellemző tünete a túlsúly, a menstruációs zavarok, a meddőség, a hajhullás, a fáradékonyság, a depresszió, a székrekedés, az alacsony pulzus és a csökkent hidegtűrés.

Érdemes azonban tudni, hogy a pajzsmirigyzavarok nem mindig járnak figyelemfelhívó tünetekkel, ezért meglehet, hogy a női páciens csak akkor szembesül a problémával, miután már elvetélt. Éppen ezért még a teherbeesés előtt célszerű ellenőriztetni a pajzsmirigy-funkciókat, mivel akkor még idejében kiderülhet, ha túl kevés (vagy túl sok) pajzsmirigyhormon van jelen.
Egyetlen vérvétellel megelőzhető a pajzsmirigyzavar okozta vetélés

Ahogy már említettük, igen fontos a megfelelő pajzsmirigyhormon-ellátottság a zavartalan várandóssághoz, ám sajnos még nem szűrik kötelező jelleggel a problémát a terhesség elején, pedig érdemes lenne már a babavárás előtt meggyőződni a TSH, a T3 és a T4 szintekről.

"A pajzsmirigyproblémák igen nagy gondokat okozhatnak a terhesség során, ezért fontos, hogy a várandós nő úgy vágjon neki a terhességnek, hogy jók legyenek az értékei. Sajnos előfordul, hogy a zavar semmilyen tünettel nem jár, és csak a vérvételből derül ki, hogy nincsenek rendben a pajzsmirigyfunkciók" - figyelmeztetett dr. Békési.

Legtöbb esetben gyógyszeresen kezelhető

Amennyiben zavar áll fenn, úgy a legtöbb esetben gyógyszeres terápiával hamar orvosolni lehet. Fontos megjegyezni, hogy alulműködés esetén lehet, hogy a terhesség előrehaladtával a gyógyszer dózisát növelni kell, mivel a baba eleinte az anyától "veszi el" a pajzsmirigyhormonokat, és ahogy nő, úgy egyre több hormonra van szüksége.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.