Kárpátinfo hetilap


| 2022. 01. 22. – 09:55 | Kárpátalja |
Eddig főleg háromféle fát – a tölgyet, a kőrist, az akácot – favorizáltam. Az elsőből készülnek a különböző tárolóedények, a másodikból és a tölgyből például ragasztásos technikával a vágódeszkák, a harmadikból pedig a hordócsapok. Ám az utóbbi időben már képbe került a dió is.

Hirdetés

A Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége (KMVSZ) és a Kárpátaljai Fiatal Magyar Vállalkozók Szövetsége (KFMVSZ) felismerte a vásárlók arra vonatkozó igényét, hogy minél több megbízható és helyi árut vásárolhassanak. Ennek érdekében arra törekedtek, hogy létrehozzanak egy olyan egyedülálló új üzleti szerkezetet, amely mindezt megvalósítja. Szükségesnek látszott egy emblémával jól azonosítható önálló márka felépítése, amely a legjobb minőségű kárpátaljai termékeket és szolgáltatásokat képviseli.

A Kárpátaljai márka bejegyzett védjeggyel rendelkezik, amelynek tulajdonosa a KMVSZ. A Szövetség 2020-ban hirdette meg a Kárpátaljai embléma hivatalos használatát engedélyező pályázatát, melyre közel 40 vállalkozó pályázott. A nyertes pályázók és a szövetségek közös szándéka szerint alakult meg a Kárpátaljai márkacsalád, melyhez mindazon vállalkozó csatlakozhat, aki teljesíti az előírt feltételeket. A márkacsalád a 2021-es év elején indult útjára. A Kárpátaljai márka brandépítési programját a Kárpátaljai Fiatal Magyar Vállalkozók Szövetsége dolgozta ki. Ennek keretében létrehozott egy olyan átfogó projektet, amelynek köszönhetően a márkatermékek és szolgáltatások egyre több helyen megjelenhetnek, illetve egyre szélesebb ismertségre tehetnek szert. A kezdeményezés legfőbb célja, hogy az egymással összefogó és együttműködő vállalkozók megmutassák mindazt az értéket, amit a kárpátaljai termelők és szolgáltatók előállítanak, képviselnek. A termékekben, a szolgáltatásokban és az emberi tulajdonságokban is a prémium szintet határozták meg alapként. Ezek a szigorú feltételek, illetve azok folyamatos betartása eredményezheti, hogy az első, önálló kárpátaljai márka sikere tartós lesz, mindannyiunk előnyére, igényeinek kielégítésére és az itt élők büszkeségének, a szülőföld iránti szeretetének erősítésére.

Nemrég indult sorozatunkban bemutatjuk a Kárpátaljai márkacsaládot.

Héder András kézműves famegmunkáló

Sokan sokféle jelzővel illették már a bő két évtizeddel ezelőtt mögöttünk hagyott huszadik századot. A legtöbben, joggal, azt állították, hogy eljött az élet minden területét látványosan elfoglaló műanyag korszaka, amely folytatja diadalútját a következő évszázadokban is. Ám akadnak szép számmal olyanok, akik azt vallják, hogy a természetes alapanyagokból készült termékek minden időben megtalálják helyüket otthonainkban.

– Bizonyára nem csupán egyfajta nosztalgia ez. Vagy tévednék? – faggatom Héder András Sárosorosziban élő kézműves famegmunkálót.

– Ha engemet kérdeznek a mai életünk kapcsán, akkor egyértelműen úgy fogalmazok, hogy mostanság a praktikum és a haszonelvűség uralkodik. Ám szerencsére ez nem zárja ki a természetes anyagok, a belőlük készült termékek használatát – válaszol beszélgetőtársam. – A természetes anyagok közül a fa áll hozzám a legközelebb. Ezzel már tizenhárom éves koromban barátságot kötöttem. Ugyanis ekkor láttam, hogy unokatestvérem miként esztergál különböző függönytartókat és karikákat, asztallábakat stb. Édesapám, látva el nem múló érdeklődésemet, tizenötéves koromban egy házi készítésű faesztergával lepett meg, s ezzel, úgymond, véglegesen elköteleztem magam e szakma iránt.

– Az azóta eltelt csaknem két évtized alatt, gondolom, az Ön által felkínált termékskála is kialakult.

– Így igaz. Mostanság leginkább a szaunákban elhelyezett tölgyfából készült dézsákat, a szintén itt használt vödröket, mindenféle méretű kádakat, savanyítódézsákat, pálinka és minőségi borok érlelésére alkalmas csonkakúp alakú tárolóedényeket, virágdézsákat, vágódeszkákat, hordócsapokat, fatálakat készítek.

– Mindez 33-35 féle terméket jelent?

– Jelenleg nagyjából ennyit. Azért fogalmazok így, mert az élet szüntelen változás, ahogy a régi bölcsek mondják. S mindez érvényesül a mi korunkban is. Eddig főleg háromféle fát – a tölgyet, a kőrist, az akácot – favorizáltam. Az elsőből készülnek a különböző tárolóedények, a másodikból és a tölgyből például ragasztásos technikával a vágódeszkák, a harmadikból pedig a hordócsapok. Ám az utóbbi időben már képbe került a dió is.

Ez is egy nagyszerű, mondhatni előkelő anyag, amelyből az előételek szervírozásához használt fatálakat faragom ki. Hadd mondjam el, hogy sokan nem tudatosították még, hogy a fából készült termékek természetességük okán nem csupán esztétikusak, hanem egyben tartósak és megbízhatóak is. Vallom: az ember alapvető igénye, hogy ilyen tárgyakkal vegye körbe magát. Én emiatt is vállalok garanciát minden termékemre.

– Mit jelent az ön számára, hogy tagja lehet a Kárpátaljai márkacsaládnak?

– Elsősorban óriási megtiszteltetést jelent az, hogy széles körben elismerik a munkámat. Ez egyfajta minőségi bizonyítvány. Egyben óriási felelősség is, hisz a Kárpátaljai márkacsalád logójával már nemcsak önmagamat, hanem a csapatot, egyben a szülőföldemet is képviselem. Ennek igyekszem a továbbiakban is maximálisan megfelelni.

Eszenyi Gábor

Hirdetés

  • Bemutatjuk a Kárpátaljai márkacsaládot

  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 26. évfolyamának 3. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.