Kárpátinfo hetilap


| 2022. 01. 22. – 12:55 | Kárpátalja |
A magyar kultúra napja alkalmából kiállítás nyílt Magyarország Beregszászi Konzulátusán. Az itt található Munkácsy Mihály Galériában a közönség Potyók Tamás debreceni festőművész várak és erődtemplomok kiállítást tekintheti meg. Fotó: Kovács Elemér

Hirdetés

A magyar kultúra napja alkalmából kiállítás nyílt Magyarország Beregszászi Konzulátusán. Az itt található Munkácsy Mihály Galériában a közönség Potyók Tamás debreceni festőművész Várak és erődtemplomok kiállítását tekintheti meg. A művész – aki sajnos nem lehetett jelen a tárlat megnyitóján – így ír a hamarosan ötven művet számláló sorozatról: „E festményciklussal szeretném megmutatni a Kárpát-medencében található magyar vonatkozású várak és erődtemplomok szépségét, különlegességét és egyediségét. Ezeket az önmagam számára szép és fontos témákat készíteném továbbá azzal a céllal is, hogy a festmény-ciklus elkészülte után, a szakmai és az érdeklődő nagyközönség számára ismeretterjesztő és elgondolkodtató műtárgyakként szolgáljanak.”

Idén is folytatódik az a kulturális programsorozat, amelyet a beregszászi magyar külképviselet már évekkel ezelőtt elindított, mondta köszöntőjében Beke Mihály András, a konzulátus ügyvivője, aki annak a reményének adott hangot, hogy a világjárvány ellenére számos ilyen és ehhez hasonló nagyszerű kiállításnak tudnak majd helyt adni.

A várak napjainkra védelmi szempontból elveszítették funkciójukat, de emlékeztetnek és utat mutatnak, nemzeti identitásunk őrhelyei, ezeréves múltunk és összetartozásunk jelképei, hangsúlyozta megnyitó beszédében Petneházy Attila miniszteri biztos (EMMI). Őszintén hiszem és remélem, hogy a képek láttán sokuknak kedvük támad történelmünk zarándokhelyeit felkeresni, ismerkedni legendáikkal és a hozzájuk fűződő jeles eseményekkel. Bízom abban, hogy ez az ünnepi alkalom is hozzájárul ahhoz, hogy az összetartozás érzésében erősödve bátor helytálással védelmezzük közös értékeinket.

A Holló László-díjas Potyók Tamás festőművész életrajzát Beke Mihály András ismertette, aki egyben jellemezte művészetének főbb vonásait. Potyók Tamás színes, látványszerű festészetet képvisel. Művészete egyszerre tud klasszikusan modern és időtálló lenni. Ugyanakkor van egy lírai vonása is munkásságának: a magyar táj formavilágának, épületegyütteseinek, hegyeinek és lankáinak szeretetteljes, színes ábrázolása.

A művész itt látható munkáit a statikus ábrázolásmód jellemzi, amely ez esetben egyfajta stabilitást is jelent, mutatott rá Kopriva Attila munkácsi képzőművész. A szintetizmus jegyeit fedezhetjük fel a képeken látható színes foltokon, melyből látványszerűen alakul ki az egységes kompozíció.

A tárlatmegnyitó végén megtudhattuk, hogy a Várak és erődtemplomok című sorozat hamarosan egy albumba összegyűjtve is megjelenik.

Kovács Elemér

Hirdetés

  • A magyar kultúra napja alkalmából kiállítás nyílt Magyarország Beregszászi Konzulátusán. Az itt található Munkácsy Mihály Galériában a közönség Potyók Tamás debreceni festőművész várak és erődtemplomok kiállítást tekintheti meg.
  • A magyar kultúra napja alkalmából kiállítás nyílt Magyarország Beregszászi Konzulátusán. Az itt található Munkácsy Mihály Galériában a közönség Potyók Tamás debreceni festőművész várak és erődtemplomok kiállítást tekintheti meg.

  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 26. évfolyamának 4. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.