Kárpátinfo hetilap


| 2022. 01. 22. – 15:55 | Kárpátalja |
A január 7-től zöld lámpát kapott megerősítő vakcinát először még csak a legyengült immunrendszerrel rendelkező személyek immunizálására javasolták, de pár napra rá már minden 18 év feletti személy kérhette a világjárvány elleni hatékonyabb szérum harmadik dózisát. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Az év eleje óta immáron Ukrajnában is engedélyezett a koronavírus-elleni védőoltás harmadik dózisának (booster dose) beadatása. A január 7-től zöld lámpát kapott megerősítő vakcinát először még csak a legyengült immunrendszerrel rendelkező személyek immunizálására javasolták, de pár napra rá már minden 18 év feletti személy kérhette a világjárvány elleni hatékonyabb szérum harmadik dózisát.

Január 18-ig rendelőnkben már több mint húsz páciensünk vette fel az emlékeztető oltást, és az eddigi visszajelzések szerint a legtöbbjüknek nem okozott különösebb mellékhatást a szérum – mondta el lapunknak Jakab Lajos badalói családorvos. Mint a szakember jelezte, a Magyarországon már augusztus elseje óta alkalmazott harmadik oltás itthoni beadatásának egyetlen kritériuma, hogy a második vakcina felvételétől legalább hat hónapnak kell eltelnie. Az emlékeztető oltás esetében az úgynevezett mRNS-alapú oltóanyagokat (Pfizer Biontech, vagy Moderna) részesítik előnyben.

A Tisza-parti településen 22. éve praktizáló családorvos beszélt arról is, hogy mi a teendő abban az esetben, ha a harmadik oltást felvenni szándékozó személy az első két adagját külföldön, vagy a magyar kormány által az elmúlt év nyarán, az ukrán-magyar határon felállított oltópontokon vette fel.

Természetesen akkor is lehetőség van az emlékeztető oltás itthoni felvételére, amennyiben az első kettőt, vagy az egydózisos Janssent az oltakozó személy nem Ukrajnában kapta, csak előtte be kell iktatnia ezeket a családorvosánál a központi adatbázisba, mivel a mostani felvétele csak így minősül harmadik oltásnak (a mi pácienseink közül, egyébként, ezt már legalább kétszázan meg is tették) – mondta a doktor.

Árnyaltabb a kép azok esetében, akik az első két oltásként Szputnyikban részesültek, mivel az orosz vakcina bejegyzésére Ukrajnában nincs mód. Természetesen az ilyen páciensek is kérhetik a harmadik oltás itthoni beadatását, de az ő esetükben ez csak első oltásként fog megjelenni a központi oltási adatbázisban.

– A karácsonyi ünnepek és a köztük lévő újév miatt az elmúlt időszakban természetesen némileg visszaesett az oltakozó kedv a pácienseink körében, de január 10. óta már ismét többen kérik a koronavírus-elleni oltás felvételét – mondta el lapunknak Hegyes Ruszlana, a Beregszászi Alapellátási Központ főorvosa. – A körzetünkhöz tartozó családorvosi rendelőkben mindennap lehetőség van az első, a második, és egy ideje már az emlékeztető oltás felvételére is, a beregszásziak pedig a mi központunkban kérhetik a védettséget adó vakcinát. Családorvosaink szombaton és vasárnap is tartanak ügyeletet a Beregszászi Kórház területén lévő 1. számú Családorvosi Rendelőben reggel 7-től délután 15.00 óráig, ami azoknak jó, akik hétköznap munkahelyi vagy más elfoglaltság miatt nem tudnak élni az oltás lehetőségével.

A védettséget jelentő oltás fontosságát emelte ki Henagyij Andrejev is, a Beregszászi járás főinfektológusa, aki nap, mint nap személyesen is érzékelheti a közel két éve tartó világjárvány miatt kórházi kezelésre szoruló betegek állapotának súlyosságát.

– A kórházi ápolásra szoruló betegeink nagyobb része továbbra is azok közül kerül ki, akik egyetlenegy védőoltással sem rendelkeznek, így ezeknek az embereknek a gyógyulási esélyeik is kisebbek az oltott társaiknál – mondja a szakember. – Természetesen a két oltással rendelkező beteg is szorulhat kórházi kezelésre, de az ő szervezetük általában jobban reagál a terápiára, mivel már ellenállóbbak a kórokozóval szemben.

Andrejev doktor meglátása szerint továbbra is a krónikus szív- és érrendszeri-, krónikus légúti betegségekben szenvedők, a cukorbetegek, a túlsúlyosak vészelik át nehezen a fertőzést, így az ő esetükben különösen fontosnak tartja a koronavírus-elleni oltás(ok) felvételét.

(tamási)

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 26. évfolyamának 3. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.