Hirado.hu
| 2022. 01. 22. – 19:04 | Világ |
Komplex, több ezer éves, nyughelyekkel szegélyezett útrendszert fedeztek fel az Arab-félsziget északnyugati részén. Fotó: Internet

Hirdetés

Komplex, több ezer éves, nyughelyekkel szegélyezett útrendszert fedeztek fel az Arab-félsziget északnyugati részén.

A Nyugat-ausztráliai Egyetem (UWA) csapata által feltárt hálózat ösvényei mellett több ezer sír fekszik, és oázisokat, illetve legelőket köt össze. Úgy tűnik, az időszámítás előtti 3. évezredben élénk volt a térség csoportjai közötti gazdasági és társas kapcsolat – írja a National Geographic-ra hivatkozva a Hirado.

Mint ismertetik, az UWA szakértői egy nagyobb, 13 régészeti és örökségvédelmi projektet tömörítő nemzetközi programba csatlakoztak be.

A kutatásokban az El-Ulai Királyi Bizottság (RCU) is részt vesz.

Amr el-Madani, a szervezet igazgatója szerint minél többet derítenek ki Északnyugat-Arábia ősi lakóiról, a misszió tagjait annál inkább inspirálják az egykori emberek. A térség népei harmóniában éltek a környezettel, tisztelték elődeiket, és képesek voltak a szélesebb régiót is elérni.

Matthew Dalton, az UWA munkatársa és kollégái új tanulmányuk elkészítéséhez műholdas és légi felvételeket elemeztek, de a felszínen gyűjtött adatokat is megvizsgálták.

A feltárt úthálózat 160 ezer négyzetkilométeren terül el. El-Ula és Khajbar térségében mintegy 18 ezer sírt fedeztek fel, ezek közül 11 ezer köthető a hálózathoz.

A struktúrák többsége a vízforrások környékén húzódik, az utakat a korabeli pásztorok használhatták.

Hugh Thomas, a projekt igazgatója szerint a friss eredmények igazolják, hogy a térség nagyban hozzájárulhat a Közel-Kelet újkőkori és bronzkori történetének megismeréséhez.

Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.