HáziPatika.com

| 2022. 01. 22. – 16:08 | Világ |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A súlyfelesleg sokat árthat a tüdő működésének az idősebb felnőtteknél.

A tüdőfunkció romlása a korral jár, állapítja meg tanulmány, amely szerint azonban a súlyfelesleg sokkal erőteljesebb hanyatlással köthető össze - írja a Házipatika.com.

Felgyorsul a tüdőfunkciók romlása

A kutatók 3700 felnőttet - 20-44 éves európai és ausztrál alanyokat - vontak be tudományos munkájukba, és két évtizeden át követték nyomon az egészségi állapotukat. Végül arra a következtetésre jutottak, hogy azoknál, akik ebben az időszakban tovább gyarapították súlyfeleslegüket, felgyorsult a tüdőfunkciók romlása - függetlenül attól, hogy a kutatás kezdetén egészséges testsúlyúak, túlsúlyosak vagy elhízottak voltak-e. Tehát nem a kiinduló testsúly számított elsődlegesen, hanem a húszéves nyomon követési periódusban történt súlygyarapodás.

A tanulmány szerzői ugyanakkor arra is rájöttek, hogy a fogyás lelassította a tüdőfunkciók romlását az elhízott embereknél. Emellett azoknál, akik felnőttként normál testsúllyal rendelkeztek és ezt meg is tudták tartani, sokkal kisebb hanyatlás mutatkozott a tüdő működését illetően.

Mi lehet az összefüggés?

De mégis hogyan függ össze a túlsúly és a tüdőfunkció? A kutatók szerint két lehetséges magyarázat is elképzelhető. Az egyik szerint a mellkasi és hasi zsír miatt kisebb helye lehet a tüdőnek arra, hogy belégzésnél megfelelően táguljon. A másik elmélet szerint pedig a zsír gyulladást okozó kemikáliákat termel, amelyek hosszú távon igencsak árthatnak a tüdőnek, és csökkenhetik a légutak átmérőjét.

Ha felnőttként meg tudjuk őrizni a jó tüdőfunkciót, az igen fontos szerepet játszhat a krónikus légúti betegségek megelőzésében - állítják a tanulmány szerzői. Azonban azt is kiemelték, hogy azoknak sem kell pánikba esniük, akik súlyfelesleggel élnek. "A jó hír az, hogy a túlsúly és az elhízás tüdőre gyakorolt negatív egészségügyi hatásai visszafordíthatók a testsúly csökkentésével" - emelték ki.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.