Kárpátinfo hetilap


| 2022. 01. 23. – 08:08 |
A beregújfalui születésű Szarka Kinga nagy utat tett meg azért, hogy ma gyógymasszőrként segítse az embereket, ne csak a testüket, de lelküket is ápolja. Vallja: a masszázs ma már nem luxus, hanem egészségünk megőrzésének fontos eleme.

Hirdetés

A masszázsra sokan úgy gondolnak, mint egyfajta kényeztetésre, érintésterápiára, mely felüdíti a testet és a lelket, oldja a stresszt. Manapság se szeri, se száma a különféle masszázstechnikáknak, de a gyógymasszázs alapjaiban különbözik mindegyiktől. Ennek oka az, hogy a gyógymasszázs szervesen kapcsolódik a fizioterápiához, gyógytornához és a mozgásszervi problémák szakértő orvoslásához, ezen kívül nem teljes testkezelés, hanem a beteg testrészre koncentrálódik.

A beregújfalui születésű Szarka Kinga nagy utat tett meg azért, hogy ma gyógymasszőrként segítse az embereket, ne csak a testüket, de lelküket is ápolja. Vallja: a masszázs ma már nem luxus, hanem egészségünk megőrzésének fontos eleme. Vele beszélgettünk kezdetekről, kihívásokról.

– Hogyan lesz egy ifjú hölgyből masszőr?

– Beregújfaluban születtem, tanulmányaimat a helyi általános iskolában kezdtem, majd ötödik osztálytól a Nagyberegi Középiskolába jártam, ahol megszereztem az érettségit. Szüleimnek otthon van egy ABC boltjuk, így a kereskedelem világában nőttem fel. Azt terveztem, hogy majd én is ezzel foglalkozom a jövőben.

Időközben férjhez mentem  Nagyberegre költöztem várandós lettem. Sajnos hét hónap után elvesztettük a kisbabánkat, ennek okát pedig az orvosok sem tudták. Sokan úgy gondolták, hogy egy vírusfertőzés lehetett az ok, így nem engedtek közösségbe menni. Egy mélyen hívő családból származom, hiszem, hogy Isten okkal mérte ránk ezt a próbát, de ezzel erősebbé is tett – ráébresztett, hogy tudok segíteni másoknak a történetemmel, támaszuk lehetek. Kis idő múlva ismét várandós lettem. Akkor is akadtak kisebb komplikációk, mivel kiderült, hogy sűrű a vérem. De a jó Isten, ahogy megígérte, a tenyerén hordott mindvégig, és ma már van egy gyönyörű hároméves kislányunk. Mikor Szofia kétéves lett, szerettem volna munkát vállalni, de nem igazán tudtam, hogy mihez is akarok kezdeni. Emellett olyan tevékenységet szerettem volna, amellyel segíteni tudok az embereknek. Egyik ismerősöm hívta fel a figyelmemet a masszőrségre, hogy lenne rá igény, de kevés szakember van vidékünkön. Ennek hatására jelentkeztem a beregszászi Kraszotka Plusz Szépségszalonba Cimbota Mariannánál, akinél megtanulhattam a masszőrködés alapjait.

– Hogyan emlékszik a kezdetekre?

– Oklevelem megszerzését követően otthon, Nagyberegen kezdtem el dolgozni. Nem volt egyszerű időszak, ezt be kell valljam. Próbáltam hirdetni szolgáltatásomat a közösségi oldalon, de nem úgy, mint egy kiváltságos dolgot, hanem a masszázs jótékony hatásaira hívtam fel az emberek figyelmét, hogy mennyi izomprobléma megszüntetésében segíthet. Hála Istennek, akadtak is jelentkezők szép számmal. Időközben jó barátságot alakítottunk ki Gáti Gyöngyivel, aki szintén gyógymasszőr. Megtanulhattam tőle a köpölyözés módszerét, amit nagyon köszönök. Majd úgy döntöttünk, hogy szeretnénk kipróbálni magunkat egy szépségszalonban is. Felkerestük Dávid Edinát, a beregszászi Chanel Szépségszalon tulajdonosát kérésünkkel, ő pedig tudott is helyiséget biztosítani számunkra. Így az idei év januárjától váltott műszakban ebben a szalonban találhatnak meg minket kedves vendégeink.

– Mit tud nyújtani a vendégeinek?

– A mindennapi rohanó, stresszes világunkban nem figyelünk oda eléggé a testünkre. Akik felkeresnek, nagyrészt gyógymasszázst kérnek. Ilyenkor fellazítjuk a letapadt izmokat, a sólerakódásokat, helyrehozzuk a helytelen testtartás okozta problémákat. Emellett kérhetnek még wellness masszázst, svéd masszázst, köpölyözést, cellulit kezelést. Örvendetes, hogy kezdik felismerni az emberek, hogy ez nem egy luxus, hanem szükséges. Egyaránt vannak női és férfi vendégeim, akik gyógyulni vagy relaxálni vágynak. A masszázsnak rengeteg jótékony hatása van, egy-egy kezelés után azt érzi az ember, hogy terhet vettek le róla. Ez könnyebbséget jelent a hétköznapok monotonitása mellett.

– A koronavírus árnyékában sajátította el a szakmát. Hogyan hatott ez munkájára?

– 2020-ban kaptam meg az oklevelemet és kezdtem el otthon dolgozni. Nem volt egy könnyű időszak, ezt be kell valljam. Azonban jó érzéssel töltött el, hogy a vírus okozta feszült helyzetben is sokan felkerestek. A masszázs során én és a vendég vagyunk jelen, ennek fényében könnyebb betartani a higiéniás szabályokat. Természetesen a mai napig nagyon vigyázok mind a saját, mind a vendégeim egészségére. Reméljük, mihamarabb véget ér a járvány.

– Ebben az ágazatban is fontos a tudás gyarapítása…

– Természetesen, mint minden területen, itt is fontos a fejlődés. Ezért is sajátítottam el a köpölyözés technikáját. Azonban nem szeretném abba hagyni a tanulást. Terveim között szerepel, hogy elsajátítsam a babamasszázs fortélyait – ez a technika segíti a mozgásfejlődést, erősíti az immunrendszert, fejleszti az izmokat. Emellett szeretném megtanulni a Trigger pont terápia alkalmazását is – ennek során a test izomszövetében található feszültségcsomókat szüntetjük meg.

– Mit jelent önnek a munkája?

– Első számomra a családom, ők jelentik boldogságomat. Emellett pedig nagyon szeretem a munkám, hálás vagyok Istennek azért, hogy erre az útra vezetett. Úgy érzem, megtaláltam azt, amiben ki tudok teljesedni. Jó érzéssel tölt el, hogy tudok segíteni másoknak, hogy hasznukra lehetek.

Kurmay Anita

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 26. évfolyamának 3. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.