Kárpátinfo.net


| 2022. 01. 24. – 10:11 |
Az új dokumentum 14 szakterületet és 6 szakmát határoz meg, amely szakmát végző nőknek katonai nyilvántartásba kell vétetniük magukat. Fotó: Internet

Hirdetés

Ukrajnában a Védelmi Minisztérium kidolgozta a nők katonai nyilvántartásba vételéről szóló rendelet új változatát, és jóváhagyásra küldte a Belügyminisztériumnak, az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak és Ukrán Külügyi Hírszerző Szolgálatnak.

Ezt január 21-én közölte a Védelmi Minisztérium sajtószolgálata - írja a TSN.ua.

Az új dokumentum 14 szakterületet és 6 szakmát határoz meg, amely szakmát végző nőknek katonai nyilvántartásba kell vétetniük magukat.

Ezek a szakkörök és szakmák mintegy 100 katonai szakterülethez kapcsolódnak. Korábban 35 specialitásról volt szó, amelyek több mint 200 szakmát egyesítettek.

"Az új lehetőség logikája a következő: a katonai nyilvántartás segítségével nemcsak a honvédség aktuális igényeit kell kielégítenünk, hanem annak fejlesztéséről is gondoskodnunk kell. A rendeletben nem hagyjuk jóvá mindazokat a szakterületeket, amelyekre elméletileg egyszer szükségünk lehet, hanem csak azokat, amelyeket katonaságunk belátható időn belül relevánsnak tart" – mondta Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter.

Szerinte ez jelentősen csökkentette azon szakterületek és szakmák listáját, amelyeknél ebben a szakaszban a nők katonai nyilvántartásba vétele szükséges. Ennek megfelelően lehetővé teszi, hogy nyugodtan és nyüzsgés nélkül megszervezzék és biztosítsák bizonyos csoportok nyilvántartását, elemezzék az eredményeket.

A minisztériumban elmagyarázták, hogy az orvostudomány, az elektronika, a kommunikáció, a mérés- és térképészet, a pénzügy, a számvitel és a könyvvizsgálat stb szakterületekről van szó.

Ezenkívül a vezérkar fenntartja magának a jogot, hogy szükség esetén felülvizsgálja ezt a listát.

A Védelmi Miniszter a késedelmes regisztráció miatti állítólagos bírságokról szóló információkat is cáfolta.

"Az ember csak a katonai nyilvántartásba vétele után válik hadkötelessé. Az első alkalommal sorkatonaként jelentkező nőkre semmilyen jogi aktus nem ír elő pénzbírságot. Vagyis még egyszer: a nők csak a katonai nyilvántartásba lépés után válnak hadkötelessé. Addig pedig nem hadkötelesek" - tette hozzá Reznyikov.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy a Védelmi Minisztérium szerint a nőknek nem kell sietniük a katonai nyilvántartásba vétellel, idén még nem lesz büntetés. A nőknek nem kell sürgősen a katonai toborzóközpontokba menniük, idén még nem büntetik azokat, akik még nem vétették magukat nyilvántartásba – közölte Hanna Maljar.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.