MTI

| 2022. 01. 24. – 10:30 |
A koronavírus okozta Covid-19-járvány kezdete óta először emelkedett 300 ezer fölé az egy hét alatt kimutatott új fertőzöttek száma Oroszországban. Fotó: Internet

Hirdetés

A koronavírus okozta Covid-19-járvány kezdete óta először emelkedett 300 ezer fölé az egy hét alatt kimutatott új fertőzöttek száma Oroszországban, ugyanakkor a halálozások száma tovább csökkent, és 2021 nyara óta először nem érte el az ötezret - közölte vasárnap a TASZSZ orosz hírügynökség az operatív törzs adatait összesítve.

Az igazolt új fertőzöttek száma január 17-23. között 304 657 volt, ami csaknem a duplája az egy héttel korábbinak - írja az MTI.

A 24 óra alatt diagnosztizált új fertőzöttek száma vasárnap immár harmadik egymást követő napon döntötte meg az abszolút rekordot,

és 63 205-tel 11 108 191-re emelkedett.

A napi növekmény országosan 0,57 százalék volt. Moszkvában is példátlanul sok, 17 528 új esetet regisztráltak vasárnapra.

Oroszország 85 régiójából immár 64-ben mutatták ki az omikron vírusvariánst. Az új páciensek 51,9 százalékát a delta variáns, 48,9 százalékát pedig az omikron és más nem domináns mutánsok fertőzték meg.

Alekszandr Gincburg, a Szputnyik V vakcinát kidolgozó Gamaleja Központ igazgatója az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette, hogy éppen a nagyon gyors terjedése miatt nem az omikron lesz a SARS-Cov-2 utolsó mutánsa, és hogy az a vírusvariáns nem segít a járványból való kilábalásból, mert minél ragályosabbá válik, annál a valószínűbb, hogy új változatai jelennek meg. Az akadémikus úgy vélekedett, hogy a vírus terjedése elleni küzdelemhez a lakosság 75-80 százalékát át kell oltani.

Oroszországban a kollektív védettség szintje egyelőre nem éri el a 65 százalékot. Az orosz kormány sajtószolgálata szombaton közölte, hogy a kabinet megkezdte a SARS-CoV-2 új mutánsa miatt kidolgozott új terv végrehajtását, valamint az egészségügyi rendszer felkészítését a fertőzötteknek nyújtandó segítségnyújtásra.

Andrej Iszajev, a DNKOM molekuláris genetikai kutatásokkal foglalkozó tudományos központ alapítója és vezérigazgatója a TASZSZ-nak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy Oroszország a következő két hétben a napi új esetek számában megelőzheti Franciaországot,

ahol az elmúlt napokban naponta több mint 400 ezer esetet észleltek.

Az új koronavírusos fertőzés következtében egy nap alatt 679-en vesztették életüket, ezzel az áldozatok száma immár 326 112-re nőtt Oroszországban. A felépültek száma 23 045-tel 10 023 622-re gyarapodott. Az országban 758 457 aktív esetet tartanak nyilván, az elmúlt egy nap alatt 6211 beteget szállítottak kórházba, ami 37,3 százalékkal volt kevesebb az előző napinál.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy az alacsony átoltottság miatt nem enyhítenek a korlátozásokon Horvátországban. Horvátországban a lakosság alacsony átoltottsága miatt egyelőre nem enyhítenek a járványügyi korlátozásokon - jelentette ki Vili Beros. 

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.