Karpat.in.ua
| 2022. 01. 24. – 20:00 | Ukrajna |
A Külügyminisztérium szerint „az amerikai félnek ez a lépése korai, és a túlzott elővigyázatosság megnyilvánulása”. Fotó: Internet

Hirdetés

A Külügyminisztérium tudomásul vette az USA döntését, hogy kimenekíti Ukrajnából diplomatáinak a családjait és engedélyezi a diplomatáknak állomáshelyük önszántukból történő elhagyását, mindazonáltal a lépést a „túlzott elővigyázatosság megnyilvánulásának” nevezte – jelentette ki Oleg Nyikolenko külügyi sajtószóvivő hétfőn az rbc.ua hírportálnak nyilatkozva, melyet a Karpat.in.ua idéz.

A szóvivő leszögezte, hogy Ukrajna tiszteletben tartja a külföldi államok azon jogát, hogy gondoskodjanak külképviseleteik biztonságát, de a Külügyminisztérium szerint „az amerikai félnek ez a lépése korai, és a túlzott elővigyázatosság megnyilvánulása”.

Mint hangsúlyozta, Ukrajna biztonsági helyzetében valójában nem történtek gyökeres változások az utóbbi időben.

Nyikolenko kiemelte: „az orosz agresszió újabb és újabb hullámainak fenyegetése 2014 óta állandó, az orosz csapatok összevonása az államhatár közelében tavaly áprilisban kezdődött.” De mint rámutatott az amerikai külügyminisztérium döntése nem jelenti azt, hogy a nagykövetség minden alkalmazottja elhagyja Ukrajnát. „A nagykövetség továbbra is zavartalanul fog működni. A diplomáciai képviselet tagjainak lehetőségük van a távozásra, ha úgy gondolják. Távozásuk azonban egyáltalán nem kötelező” – mondta.

A szóvivő arra szólított, hogy fogadják higgadtan az amerikai állampolgároknak szóló ajánlásokat, hogy jelentsék be utazási terveiket a külügyminisztérium honlapján. „A külföldre utazó ukránoknak Ukrajna Külügyminisztériuma is javasolja, hogy regisztráljanak a hasonló DRUH rendszerben. Ez a szokásos nemzetközi gyakorlat az állampolgárokkal történő konzuli kommunikáció fenntartására” – emlékeztetett.

Nyikolenko szerint Oroszország jelenleg aktív erőfeszítéseket tesz Ukrajna belső helyzetének destabilizálására. „Rengeteg a félretájékoztatás, manipuláció és hamisítvány, amit az oroszok terjesztenek az ukrán és a nemzetközi médiatérben, hogy pánikot keltsenek az ukránok és a külföldiek körében, elriasszák a befektetőket, aláássák államunk gazdasági és pénzügyi stabilitását.

Ebben a helyzetben fontos, hogy józanul felmérjük a kockázatokat, és higgadtak maradjunk” – húzta alá.

A sajtószóvivő hozzátette, hogy Ukrajna elnöke, a külügyminiszter és az egész ukrán diplomácia most összefogja a nemzetközi partnerek Ukrajnának nyújtott példátlanul magas támogatását, hogy elrettentse Oroszországot az agresszív lépéseitől, és biztosítsa az ukrán állampolgárok és gondoskodjon az állam biztonságáról. „Ebben az összefüggésben különösen hálásak vagyunk az Egyesült Államok kormányának aktív diplomáciai álláspontjáért és Ukrajna védelmi képességeinek megerősítéséért, különösen a legújabb fegyverek és felszerelések biztosításával” – összegezte Oleg Nyikolenko.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Borrell szerint az EU nem hívja haza a diplomatákat Ukrajnából. Az Európai Unió nem követi Washington példáját, és nem hívja haza diplomatáit Ukrajnából - jelentette ki Josep Borrell. 

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.