Kárpátinfo hetilap


| 2022. 01. 24. – 11:09 |
A magyar kultúra napját Ungváron a Bavka Kárpátaljai Akadémiai Megyei Bábszínházban méltatták. Fotó: Kovács Erzsébet

Hirdetés

A tíz éve alakult Pro Cultura Subcarpathica (PCS) civil szervezet célja, hogy a kultúra segítségével hidat építsen a térségben élő nemzetiségek között, erősítse, fejlessze és megőrizze a kárpátaljai magyar közösséget – hangzott el a civil szervezet magyar kultúra napi ünnepségén, melynek Ungváron a Bavka Kárpátaljai Akadémiai Megyei Bábszínház adott otthont. Immár hagyomány, hogy a PCS a Himnusz megírásának ünnepnapján indítja kulturális évadját. Ezúttal a 15 éves Kokas Banda szerzett felejthetetlen perceket a résztvevőknek.

Ezen a napon évezredes hagyományainkra, gyökereinkre emlékezünk, azokra az értékekre, melyek minden magát magyarnak valló ember számára fontosak: nyelvünkre, kultúránkra – kezdte ünnepi beszédét Cseh Áron.

Magyarország Ungvári Főkonzulátusának konzulja emlékeztetett rá, hogy történelmünk során voltak időszakok, amikor a magyar nép puszta léte, magyarságunk komoly veszélybe került, de erős belső tartásunk miatt – melynek része a magyar kutúra ápolása iránti igény – szinte töretlenül átvészeltük ezeket az időket. A diplomata arra figyelmeztetett, hogy napjainkban békés versengés folyik a világ nemzetei között a kultúra területén is, és ezért meg kell védenünk ezeréves hagyományainkat, Európában egyedülálló nyelvi örökségünket. Anyanyelvünk és kultúránk fejlesztésében, ápolásában hatalmas felelősség hárul nemcsak az anyaország, de a történelem viharai miatt Magyarország határain kívülre szakadt magyar nemzetrészekre is, fogalmazott Cseh Áron. Aki elismeréssel szólt a magyar haza határain kívül élők munkájáról, akik néha a legnehezebb politikai és egzisztenciális viszonyok között ápolják, fejlesztik, őrzik a magyar nyelvet és kultúrát. Nemzetünk sokat adott Európa és a világ kultúrájának, van mire büszkének lennünk. Ez az örökség adjon erőt és kitartást a mindennapi problémák megoldásához, zárta köszöntőjét a diplomata.

A magyar ember szívéhez oly közel álló Himnusz születésére emlékezett beszédében Orosz Ildikó, a Rákóczi Főiskola és a Pro Cultura Subcarpathica elnöke. Aki arról is szólt, miért válhatott nemzeti imánkká ez az Erkel Ferenc által megzenésített Kölcsey-vers. Ami ima, fohász Istenhez, hogy tartsa meg népünket és óvja meg nemzetünket. Nem vádolhatnak bennünket, hogy egy másik ország himnuszát énekeljük, hisz ez bekerült az egyházi énekeskönyvekbe is, így nyugodt szívvel, bátran mondhatjuk, hogy mi egyházi éneket, a magyarok imádságát énekeljük, amely mindenkié és amely egyúttal a kultúránkat is jelképezi. Nekünk pedig ezt át kell adni, meg kell őrizni és meg kell élni. Mindenkinek a maga helyén, mert a mi kultúránkat mások nem fogják megőrizni, hangsúlyozta Orosz Ildikó. S hogyan tegyük ezt? Kölcsey a Huszt c. versében erre is útmutatást ad: „Hass, alkoss, gyarapíts!”

Köszöntötte az egybegyűlteket Andriana Szusko, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökhelyettese is.
A Himnusz eléneklését követően aztán a Kokas Banda vette birtokba a színpadot. Nagyszerű előadásukban elsősorban vidékünkön felgyűjtött táncokat, dalokat mutattak be. Többek között nagypaládi juhász nótákat hallhattunk, melyek előadásában részt vett két adatközlő is, Kokas László és Kokas József. A nagydobronyi énekeket pedig Kokas Erzsébettel együtt énekelte Molnár T. Gizella és Ráti Borbála is, a szőlősgyulai dallamokat meg Barta Irén és Kocsis Lídia. E két utóbbi adatközlő az együttes két tehetséges táncosával, Botos Krisztinával és ifj. Kokas Károllyal még egy polgári táncot is bemutatott.

Ezen az ünnepségen egy csodálatos szeletet láthattunk abból az értékőrző és -teremtő munkából, amit a Kokas Banda végez immáron tizenöt esztendeje. Tevékenységüket mind Ukrajnában, mind az anyaországban elismerik. Többek között Magyarország köztársasági elnöke Magyar Bronz Érdemkereszttel ismerte el a kárpátaljai magyar népdal- és néptánckincs megőrzéséért, átörökítéséért végzett munkájukat, 2017-ben átvehették a Felső-Tisza Völgye Minőségi Védjegy elismerést, 2018-ban Vass Lajos Nagydíjat kapott az együttes, 2019-ben az Emberi Erőforrások Minisztériuma „Bonis Bona – a Nemzet Tehetségeiért” díjjal tüntette ki Kokas Erzsébetet.  

Gratulálunk a Kokas Bandának és további sikereket kívánunk.

Kovács Erzsébet

Hirdetés

  • A PCS kulturális évadnyitója a tizenöt éves a Kokas Bandával
  • A PCS kulturális évadnyitója a tizenöt éves a Kokas Bandával
  • A PCS kulturális évadnyitója a tizenöt éves a Kokas Bandával

  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 26. évfolyamának 4. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.