MTI

| 2022. 01. 24. – 17:30 | Magyarország |
Radikálisan változtatni kell az Európai Unió afrikai és közel-keleti politikáján, máskülönben a közösség teljesen el fog jelentéktelenedni ezen térségekben. Fotó: Internet

Hirdetés

Radikálisan változtatni kell az Európai Unió afrikai és közel-keleti politikáján, máskülönben a közösség teljesen el fog jelentéktelenedni ezen térségekben, és további biztonsági kockázatok fognak kialakulni – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben, a Külügyminiszterek Tanácsülésének alkalmával.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető abszolút sikertelennek nevezte az elmúlt évek intézkedéseit ezen a téren és hangsúlyozta, hogy az EU politikájának hármas célt kell szolgálnia: lehetővé kell tenni a szíriai és líbiai menekültek hazatérését, meg kell akadályozni az újabb kiáramlásokat, illetve segítséget kell nyújtani a két országnak abban, hogy ne legyenek a jövőben migrációs tranzitállamok - írja az MTI.

Szijjártó Péter szerint ez három feladatot ró a közösségre.

Először is, segíteni kell Törökországot abban, hogy minél több szíriai hazatérhessen onnan, ugyanis ha újabb bevándorlási hullámok érik az országot, akkor nehezen lesz tartható a 2016-ban kötött megállapodás a migránsok feltartóztatásáról.

Emellett Brüsszelnek a migrációs hullámok inspirálása helyett biztonsági, gazdasági és egészségügyi fejlesztési programokat kellene végrehajtania a Közel-Keleten és Afrikában. Továbbá támogatnia kellene az afrikai országokat a déli határaik védelmében – mondta.

„Ha erre az Európai Unió nem képes, ha folytatjuk az elmúlt évek Közel-Kelet- és Afrika-politikáját,

akkor az EU-ra további biztonsági kockázatok leselkednek” – fogalmazott.

Hozzátette, hogy egy-egy ennek ellentmondó kommunikációs panel ellenére, az Európai Bizottság továbbra is migrációpárti politikát folytat.

Hirdetés

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.