Kárpátinfo hetilap


Megosztás

A magyar kultúra napjának tiszteletére vasárnap a Beregszászi Keresztény Értelmiségiek Szövetsége szervezésében színvonalas ünnepséget tartottak a Pásztor Ferenc Közösségi és Zarándokházban, ahol ebből az alkalomból Turák Angéla ungvári festőművész, költő és meseíró kiállításának, valamint Köszönet c. könyvének bemutatójára került sor.

Az alkalom Szász Bence szavalatával vette kezdetét, aki a Himnuszt mondta el nagy átéléssel. Ezt követően az egybegyűlteket Jakab Eleonóra, a szervezet elnöke köszöntötte, aki annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a magyar kultúra évszázadok óta olyan erős és összekötő kapocs, amely a magyarságot ért számos kihívás ellenére a jelenben és a jövőben is képes valamennyiünket megtartani.

Molnár János római katolikus esperes-plébános megnyitó beszédében arra emlékeztetett, hogy államalapító Szent István királyunknak, majd Szent Lászlónak sikerült a magyar népet úgy kereszténnyé tenni, hogy az közben meg tudta őrizni hosszú időre visszanyúló hagyományait, szokásait, mely végül is az utóbbi évszázadokban nemzeti kultúránkká nemesedett.

Békésyné dr. Lukács Angéla, Magyarország Beregszászi Konzulátusának konzulja köszöntőjében arról szólt, hogy ezen a napon megidézzük a múltat, hogy számba vegyük legfontosabb értékeinket. Egyben figyelünk a jövőre is. Erre jó példa a most ünnepelt Turák Angéla, aki több évtizede neveli a következő nemzedékeket.

Turák Angélát, Ukrajna érdemes népművelőjét a tavaly megjelent Köszönet című kötete kapcsán Riskó Márta gimnáziumi tanár mutatta be, aki rámutatott: a szerző minden meséjében, tanulságos történetében azt sugallja nekünk, hogy fel kell ismerni a helyünket a Jóisten által teremtett gyönyörű világban.

Ezt követően a Prima Vista kórus (vezetőjük Kiss Júlia) előadásában számos dalt, többek között Bárdos Lajos Dana-dana c. művét hallhattuk, majd Sipos Nikoletta és Halász Bertalan harmonikajátékában gyönyörködhettünk. A meghitt pillanatokban bővelkedő alkalmon számos megzenésített Turák Angéla-verset hallhattunk Hapák Alexandra, Klarikova Zsófia előadásában, Gogola Anna pedig a szerző Mi a béke? c. versét mondta el.

Az ünnepség végén Turák Angéla mondott köszönetet a meghatóan szép ünnepségért.

A kiállítás előzetes egyeztetés alapján 2022. február 22-ig tekinthető meg a Pásztor Ferenc Közösségi Házban. Egyeztetés a 0956326412 telefonszámon.

Kovács Elemér

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria