MTI

| 2022. 01. 25. – 12:36 | Magyarország |
Megállapodott a nem megszakítható földgázszállítási kapacitások tesztidőszakának meghosszabbításáról a magyar és az ukrán rendszerüzemeltető. Fotó: Internet

Hirdetés

Megállapodott a nem megszakítható földgázszállítási kapacitások tesztidőszakának meghosszabbításáról a magyar és az ukrán rendszerüzemeltető - közölte az FGSZ Földgázszállító Zrt. az MTI-vel.

A magyar földgázszállítási rendszerüzemeltető tájékoztatása szerint a nem megszakítható kapacitások kialakítása szállítási szempontból a legmagasabb színvonalat jelentő szolgáltatás.

Az FGSZ és ukrán partnere, a Gas TSO of Ukraine megállapodása értelmében

szeptember 30-ig elérhető marad a mintegy 3,5 millió kilowattórás (kWh/h) nem megszakítható kapacitás a magyar-ukrán határponton Ukrajna felé.

A tesztidőszak meghosszabbítása révén az osztrák, szlovák, horvát vagy magyar gázpiacon forrással rendelkező kereskedők kedvezőbb feltételek mellett érhetik el az ukrán piacot, Ukrajna pedig több földgáz importjára lesz képes Magyarország felől a téli időszakot követően - hangsúlyozta a magyar rendszerüzemeltető.

Az első aukció február 7-én reggel indul a 2021/2022-es gázév hátralévő időszakára.

A megegyezés szeptember végéig erősítheti meg Magyarország regionális földgázelosztó szerepét

- közölte az FGSZ, hozzátéve, hogy dolgoznak a nem megszakítható kapacitások elérhetőségének hosszú távra történő kiterjesztésén.

A nem megszakítható kapacitások időszakos létrehozása továbbra sincs hatással a meglévő, Magyarország felé irányuló szállítási kapacitásokra, valamint a határponton korábban lekötött, Ukrajna felé irányuló megszakítható kapacitásokra - jelezte a rendszerüzemeltető.

Hirdetés

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.