Politika | 2022. 01. 25. – 11:12 |
Ukrajna elutasít és figyelmen kívül hagy minden olyan megállapodást, amelyet a harmadik országok a háta mögött kötöttek az ukrán érdekek rovására, jelentette ki Dmitro Kuleba. Fotó: Internet

Hirdetés

Ukrajna elutasít és figyelmen kívül hagy minden olyan megállapodást, amelyet a harmadik országok a háta mögött kötöttek az ukrán érdekek rovására, jelentette ki Dmitro Kuleba, Ukrajna külügyminisztere az ICTV tv-csatorna „Szólásszabadság” című műsorában, írja a Karpat.in.ua.

„Ha az ukrán érdekek rovására bármilyen megállapodás születik meg Ukrajna kapcsán, akkor ezeket a megállapodásokat elutasítjuk. Ezt egyértelműen ki tudom jelenteni, és ezt a partnereink is tudják. Jelenleg nincs arra utaló jel, hogy ilyen megállapodások születtek volna” – mondta.

Kuleba kifejtette, hogy az orosz diplomáciának vannak bizonyos sajátosságai – Oroszország határozottan nem hajlandó közvetlenül tárgyalni Ukrajnával.

Ezért a folyamatot úgy alakították ki, hogy Ukrajna az oroszokkal való beszélgetés előtt és után tárgyal partnereivel – ez egyfajta hálózati diplomácia.

„Az alábbi sajátosság van jelen az orosz diplomáciában: nem akarnak beszélni Ukrajnával. Putyin, Zelenszkij elnök minden próbálkozása ellenére, hogy leüljön a tárgyalóasztalhoz, elutasítja ezt a formát. Német és francia kollégáim minden próbálkozása, jelzéseim ellenére Lavrov kerüli a különböző formátumokat. Nem tudom, félnek, nem tisztelnek, szégyellnek szembe nézni – ez egy más kérdés. De ez a valóság, ezért hálózati diplomáciát építettünk ki. Amikor mindenki azt teszi, amit tud Oroszországgal való kapcsolatában, de álláspontját velünk egyezteti az oroszokkal való kapcsolatfelvétel előtt és után. 100%-os garanciát nem tudok vállalni, de egyértelműen kijelenthetem, hogy a hátunk mögött, Ukrajnával kapcsolatos megállapodások nincsenek. Ha ilyesmi megjelenik, azt egyértelműen elutasítjuk” – biztosított a miniszter.

Emlékeztetőül, január 22-én Andrij Jermak, az Elnöki Hivatal vezetője arról számolt be,

hogy január 26-ra tervezik a „normandiai négyek” vezetői politikai tanácsadóinak találkozóját.

Az ukrán határon kialakult helyzet súlyosbodása miatt a francia hatalom közvetlen párbeszédet követelnek az Európai Unió és Oroszország között az esetleges Ukrajna elleni agresszió miatt.

Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.