Kárpátinfo.net


| 2022. 01. 25. – 09:30 |
Amellett, hogy fizetni kell az elfogyasztott gáz mennyiségéért és a szállításért, átalánydíjat is fizetniük kell – beleértve azokat a hónapokat is, amikor a nincs fűtés. Fotó: Internet

Hirdetés

Újabb közüzemi számlát vezetnek be Ukrajnában; Ukrajnában lelőttek egy 19 éves határőrt; Bántalmazott egy tanár egy diákot Kárpátalján (Video); Csökkent azon szakmák száma, amelyeknek női dolgozóit katonai nyilvántartásba kell venni; Kuleba: Az ukránok nem felejtik el Németország álláspontját a fegyverekkel kapcsolatban. Kiemeltük azokat a cikkeket, melyek népszerűek voltak 2022. január 24-én.

Újabb közüzemi számlát vezetnek be Ukrajnában

Hamarosan újabb közüzemi számlát kapnak az ukrán lakosok. Amellett, hogy fizetni kell az elfogyasztott gáz mennyiségéért és a szállításért, átalánydíjat is fizetniük kell – beleértve azokat a hónapokat is, amikor a nincs fűtés, számolt be a Szlovo i Gyilo. Az újabb számlát a „Kommunális szolgáltatásokról” és „A kommunális szolgáltatások kereskedelmi elszámolásáról” szóló törvényeknek megfelelően fogják bevezetni - írja a Karpat.in.ua. Eddig csak Kijevben, 2022 januárjától más városokban is bevezették ezt a normát. A helyzetet az magyarázzák, hogy az átalánydíjból befolyó pénzt kizárólag a gázmérők és a fűtési hálózatok karbantartására költik majd. Egyben megjegyezték, hogy az átalánydíj kiszámítási képletének fő mutatója a létminimum mértéke. Ennek megfelelően a létminimum emelkedésével az átalánydíj is megnő.

Ukrajnában lelőttek egy 19 éves határőrt

Ukrajnában, a romániai határnál fekvő Csernyivci megyében holtan találtak egy 19 éves katonát. A katona testén lőtt seb nyomait találták. Egy fiatal halott határőrre bukkantak január 21-én, pénteken este. "Mentőt hívtak a helyszínre, értesítették a rendőrség képviselőit. Ezenkívül a határvédelmi osztály tiszteinek egy csoportja dolgozott a helyszínen" - mondta Szergej Brovko, a Csernyivci Határőrség szóvivője. A határőrség vezetése szerint a sorkatona személyét pozitívan jellemezték. "Az incidens részleteiről később, az eset összes körülményének tisztázása után számolunk be, csak a nyomozó hatóságok engedélyével" - mondta Brovko.

Bántalmazott egy tanár egy diákot Kárpátalján (Video)

Kárpátalján a Rahói Kerületi Rendőrség munkatársai előzetes vizsgálatot folytatnak az egyik járási iskolában egy tanár jogsértő cselekedetei miatt. A tanárnő tanóra alatt megfélemlített és megütött egy kiskorú diákot. Január 22-én a Rahói Kerületi Rendőrség munkatársai az internetet figyelve egy olyan felvételre bukkantak, amely a járás egyik iskolájában elkövetett tanár jogellenes cselekedeteire hívta fel a figyelmet. A videón az látható, amint egy nő egy gyerekkel veszekszik az órán, és kezével többször is fejen üti a kiskorú diákot. A rendőrség nyilvántartásba vette az esetet, és azonnal megindította a nyomozást. Ennek eredményeként az információ megerősítést nyert. A rendőrök még aznap megállapították az eset helyszínét, valamint a tanár és a fiú kilétét. A büntetőeljárás keretében a rendfenntartók kihallgatták az incidens valamennyi résztvevőjét, köztük a fiú szüleit is. Utóbbiak nem voltak hajlandók feljelentést tenni és azt mondták, senki ellen nincs panaszuk, nem kértek orvosi segítséget.

Csökkent azon szakmák száma, amelyeknek női dolgozóit katonai nyilvántartásba kell venni

Ukrajnában a Védelmi Minisztérium kidolgozta a nők katonai nyilvántartásba vételéről szóló rendelet új változatát, és jóváhagyásra küldte a Belügyminisztériumnak, az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak és Ukrán Külügyi Hírszerző Szolgálatnak. Ezt január 21-én közölte a Védelmi Minisztérium sajtószolgálata - írja a TSN.ua. Az új dokumentum 14 szakterületet és 6 szakmát határoz meg, amely szakmát végző nőknek katonai nyilvántartásba kell vétetniük magukat. Ezek a szakkörök és szakmák mintegy 100 katonai szakterülethez kapcsolódnak. Korábban 35 specialitásról volt szó, amelyek több mint 200 szakmát egyesítettek. A minisztériumban elmagyarázták, hogy az orvostudomány, az elektronika, a kommunikáció, a mérés- és térképészet, a pénzügy, a számvitel és a könyvvizsgálat stb szakterületekről van szó. Ezenkívül a vezérkar fenntartja magának a jogot, hogy szükség esetén felülvizsgálja ezt a listát.

Kuleba: Az ukránok nem felejtik el Németország álláspontját a fegyverekkel kapcsolatban

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter csalódottságának adott hangot amiatt, hogy a német kormány megtagadta a fegyverek szállítását Ukrajnának. A német szövetségi kormány ragaszkodik ahhoz az álláspontjához, hogy nem ad fegyvert olyan területekre, ahol továbbra is konfliktusok zajlanak. Berlin ráadásul nem akar beleegyezni a volt Bundeswehr-készletek Észtországból Ukrajnába történő szállításába. "Németország elutasítása ebben a kérdésben az ukrán nyilvánosságot is kiábrándítja. Sajnos az ukránok évtizedekig emlékezni fognak erre, és ez külügyminiszterként nagyon szomorú számomra. Szeretném, ha a partnerségünk virágozna, és hogy az emberek barátságosak legyenek egymással" – mondta Kuleba a Welt am Sonntag kiadványnak.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.