MTI

| 2022. 01. 25. – 08:30 | Ukrajna |
Ukrajnában lassult a kiskereskedelmi forgalom növekedése éves szinten, ugyanakkor megugrott havi összevetésben decemberben. Fotó: Internet

Hirdetés

Ukrajnában lassult a kiskereskedelmi forgalom növekedése éves szinten, ugyanakkor megugrott havi összevetésben decemberben.

Az ukrán statisztikai hivatal közlése szerint a kiskereskedelmi forgalom növekedése 5,1 százalékra mérséklődött decemberben az egy évvel korábbihoz képest a novemberi 5,8 százalékos éves szintű bővülés után - írja az MTI.

Havi szinten ugyanakkor a forgalomnövekedés 19,3 százalékra gyorsult a novemberi 0,1 százalékról.

A harmadik negyedévben az ukrán gazdaság teljesítménye 1,5 százalékkal bővült a második negyedévhez képest, amikor még 0,7 százalékos csökkenést jegyeztek fel az első negyedévvel összevetve. Éves szinten a hazai össztermék (GDP) 2,7 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben a második negyedévi 5,7 százalékos bővülés után. A negyedik negyedévre vonatkozó adatot február 4-én ismertetik.

2020-ban az ukrán GDP 4 százalékkal csökkent, ez volt az első év 2015 óta, amikor zsugorodott az ukrán gazdaság, akkor a GDP 9,8 százalékkal esett.

Ukrajna gazdasága 2019-ben 3,2 százalékkal nőtt.

Az ukrán jegybank azzal számol, hogy tavaly 3,1 százalékkal nőtt a GDP, az idei évre pedig 3,8 százalékos gazdasági növekedést vár.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy újabb közüzemi számlát vezetnek be Ukrajnában. Amellett, hogy fizetni kell az elfogyasztott gáz mennyiségéért és a szállításért, átalánydíjat is fizetniük kell – beleértve azokat a hónapokat is, amikor a nincs fűtés. 

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.