MTI

| 2022. 01. 26. – 10:00 |

Csehország egyelőre nem rendeli haza ukrajnai diplomáciai képviseletének személyzetét - közölte Jan Lipavsky

Csehország egyelőre nem rendeli haza ukrajnai diplomáciai képviseletének személyzetét - közölte Jan Lipavsky. Fotó: Internet

Hirdetés

Csehország egyelőre nem rendeli haza ukrajnai diplomáciai képviseletének személyzetét - közölte Jan Lipavsky külügyminiszter a tárca válságstábjának keddi ülése után Prágában.

A miniszter ugyanakkor felszólította a cseh állampolgárokat, hogy ne utazzanak Ukrajna keleti és északi régióiba, az Ukrajnában tartózkodó cseheket pedig arra kérte, hogy regisztráltassák magukat a külügyminisztérium Drozd nevű rendszerében, amelyen keresztül Prága vészhelyzetekben kommunikálni tud állampolgáraival - írja az MTI.

"Az ukrajnai helyzet súlyos, a feszültség enyhítése eddig nem sikeres" - jelentette ki Jan Lipavsky.

Kifejezte meggyőződését, hogy a fokozott diplomáciai erőfeszítések végül mégiscsak sikerrel járnak, s a konfliktus elkerülhető. Ellenkező esetben Csehország támogatni fogja az esetleges újabb gazdasági szankciók bevezetését Oroszország ellen - szögezte le a cseh külügyek irányítója.

Eddig az Egyesült Államok és Nagy-Britannia döntött úgy, hogy hazarendeli diplomatái egy részét és családtagjaikat. Csehország egyelőre nem látja szükségét az ilyen lépésnek - jegyezte meg a miniszter.

Jan Lipavsky megerősítette, hogy szlovák és osztrák kollégájával, Ivan Korcokkal és Alexander Schallenberggel együtt február 7-én és 8-án Ukrajnába látogat.

"Szeretnénk kinyilvánítani teljes támogatásunkat ukrán barátainknak" - jegyezte meg.

"Nem áll Csehország érdekében a konfliktus bármiféle növelése, határozottan elutasítjuk az orosz agresszió minden formáját" - jelentette ki a képviselőházban Petr Fiala kormányfő, akinek szavait a CTK hírügynökség idézte.

Petr Fiala bejelentette, hogy Csehország növeli hozzájárulását a NATO gyorsreagálású erejéhez, de részleteket nem közölt. A kormányfő szerint a jövő héten Prágába látogat az ukrán hadsereg főparancsnoka,

márciusban vagy áprilisban pedig az ukrán külügyminisztert várják a cseh fővárosba.

Tomio Okamura, az ellenzéki Közvetlen Demokrácia Pártjának (SPD) elnöke Fiala beszédjére reagálva azzal vádolta a kormányt, hogy be akarja vonni Csehországot Ukrajna és a NATO Oroszország elleni háborújába.

Korábban hírt adtunk arról, hogy Csehország kész csapatokat küldeni Ukrajnába, ha Kijev kéri. Csehország kormány kész fontolóra venni csapatok Ukrajnába küldését, de ezt kérniük kell az ukrán hatóságoknak.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.