HáziPatika.com

| 2022. 01. 26. – 20:09 | Világ |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Elsőre talán furcsán hangzik, de ha szeretnénk leadni felesleges kilóinkat, akkor a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás éppen olyan sokat számít, mint az, hogy mennyit mozgunk, illetve mit és mennyit eszünk.

Ha nem sikerül annyit aludnunk, amennyire a szervezetünknek szüksége van, akkor a testünk valahonnan máshonnan próbál meg energiához jutni, ezért jobban fogjuk kívánni a cukros, magas kalóriatartalmú ételeket. Az éhségérzetet két hormon kontrollálja, a leptin, és a gherlin: az előbbi a jóllakottságért, az utóbbi az éhségérzetért felelős. Az alváshiány felboríthatja ezeknek a hormonoknak az egyensúlyát, amitől farkaséhséget érezhetünk, akár már egy órával étkezés után is. Ha ezt szeretnénk elkerülni, akkor a Bright Side cikke szerint az alábbiakra kell odafigyelnünk - írja a Házipatika.com.

A nyugodt alvás aranyszabályai

Mindig legyen sötét a szobában, ahol alszunk, mert világosban nehezebb elaludni. Lefekvés előtt végezzünk tudatosan stresszoldó tevékenységeket, hogy a feszültség se zavarja meg az álmunkat. Ezek mellett próbáljunk meg mindennap ugyanakkor kelni és feküdni, valamint igyekezzünk minél korábban elmenni aludni, mert kutatások szerint a későn fekvők hajlamosabbak több kalóriát bevinni.

A késői evés miatt is alhatunk rosszabbul, ugyanakkor arra is érdemes figyelni, hogy kifejezetten éhesen se feküdjünk le, mert az is lehet, hogy majd éppen attól nem fogunk tudni elaludni. Ha későn eszünk, mindig valamilyen könnyű, alacsony kalóriatartalmú ételt válasszunk, és lehetőleg olyat, aminek alacsonyabb a cukortartalma, például sovány sajtot, túrót, joghurtot, vagy teljes kiőrlésű pirítóst zöldségekkel.

Edzésünk sikere is múlhat az alváson

Az, hogy ki tudjuk-e aludni magunkat, nagyban befolyásolja azt is, hogy mennyit, illetve milyen intenzitással tudunk mozogni, sportolni. Alvás közben termelődik az úgynevezett növekedési hormon is, amely segít az izmok fejlődésében, a nagyobb izomtömeg pedig nagyobb energiafelhasználáshoz, tehát több kalória elégetéséhez vezet. Ezzel szemben kialvatlanul nem lesz energiánk mozogni, ráadásul a fáradtság, dekoncentráltság miatt a sérülés veszélye is megnőhet.

Ha gyakran kívánjuk az édességet, érdemes lehet kipróbálni, hogy egy órával többet alszunk, mert lehet, hogy már önmagában ez is enyhítheti az cukros finomságok iránti vágyat. A napi 7-9 órányi alvás alapfeltétele annak, hogy fenn tudjuk tartani az egészséges testsúlyunkat.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.