Karpat.in.ua
| 2022. 01. 26. – 11:17 | Horvátország |
Andrej Plenković horvát miniszterelnök bocsánatot kért az ukránoktól hazája elnökének kijelentéséért, miszerint Ukrajnának „nincs helye a NATO-ban”. Fotó: Internet

Hirdetés

Andrej Plenković horvát miniszterelnök bocsánatot kért az ukránoktól hazája elnökének kijelentéséért, miszerint Ukrajnának „nincs helye a NATO-ban”, és hogy a Méltóság Forradalma „államcsíny”, számolt be a Dnevnik a kormányfő január 25-i bejelentésére hivatkozva, melyet a Karpat.in.ua idéz.

„Azt hittem, hogy egy orosz tisztviselő mondta… Elnézést kérek Ukrajnától, amelyet tisztelünk, és most megszállás alatt van” – jelentette ki Plenkovics hozzátéve, hogy az elnök kijelentésének semmi köze a kormányhoz.

A miniszterelnök megjegyezte, hogy a horvát politika konfliktuskerülő és támogatja Ukrajnát.

„Ez a mi fontos álláspontunk. És Horvátország tapasztalataival való hozzájárulása a békés reintegráció folyamatába, Ukrajna megszállt területei kérdésének megoldásába” – mondta Plenković.

Meg kell jegyezni, hogy Horvátországban a jelenlegi elnök, Zoran Milanovic ellenzékben van mind a kormánnyal, mind a miniszterelnökkel szemben. Például 2021 decemberében „tiszta sarlatánságnak” nevezte Plenkovics ukrajnai látogatását. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is kommentálta a történteket.

Mit mondott Milanovic?

Zoran Milanovic közölte, hogy az Ukrajna elleni teljes körű orosz invázió esetén Horvátországot ez nem érinti, és országa kivonja „az utolsó horvát katonát is” a térségből. Ráadásul Horvátország elnöke szerint Ukrajnának nincs helye a NATO-ban. Szerinte Ukrajna továbbra is a legkorruptabb állam, a Méltóság Forradalmát Milanovic pedig „nem demokratikus mozgalomnak”, hanem „államcsínynek” nevezte. Ezt követően Ukrajna Külügyminisztériuma behívatta a horvát nagykövetet, és élesen bírálta ezeket a kijelentéseket.

Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.