Karpat.in.ua
| 2022. 01. 26. – 18:00 |
Kijev nem folytatott és nem is fog közvetlen tárgyalásokat folytatni a donbászi szakadárokkal – jelentette ki szerdán Andrij Jermak. Fotó: Internet

Hirdetés

Kijev nem folytatott és nem is fog közvetlen tárgyalásokat folytatni a donbászi szakadárokkal – jelentette ki szerdán Andrij Jermak, az Elnöki Hivatal vezetője az rbc.ua hírportálnak, melyet a Karpat.in.ua idéz.

Az elnöki hivatalvezető arra az egy nappal korábbi német sajtóhírre reagált, miszerint a normandiai négyek tanácsadóinak közelgő párizsi találkozóján szerepelni fog az Ukrajna és a szakadárok közötti közvetlen tárgyalások kérdése.

„Ukrajna különböző szinteken többször kinyilvánított álláspontja változatlan, az megfelel az ukrán érdekeknek” – hangsúlyozta.

A szakadárokkal közvetlen tárgyalások voltak és nem is lesznek” – erősítette meg.

Mint Jermak elmondta, jelenleg még nincs konkrét napirendje a normandiai tanácsadók találkozójának. Az ukrán fél szerinte a tűzszünet újraindításáról, humanitárius kérdésekről, az ellenőrző pontok megnyitásáról, valamint a normandiai formátumú jövőbeni munkáról kíván tárgyalni. „Egyes politikusokkal ellentétben mi nem üzletelünk és folytatunk tárgyalásokat a szakadárokkal, és soha nem is fogunk folytatni” – fogadkozott.

Az elnöki hivatal vezetője megjegyezte, hogy csak Ukrajna, Németország, Franciaország és Oroszország vezetői jogosultak bármilyen normandiai formátumú dokumentum jóváhagyására. A tanácsadók és miniszterek ilyen formátumú találkozói kizárólag konzultatív jellegűek – emlékeztetett.

„Bármilyen inszinuáció vagy manipuláció nem más, mint a tárgyalások megzavarásában érdekelt személyek inszinuációja és manipulációja”

– hangsúlyozta Andrij Jermak, megjegyezve, hogy az elmúlt napokban igen ellentmondásos kijelentések hangzottak el német politikusok részéről, amelyekkel kapcsolatban az ukrán Külügyminisztérium már megfelelő értékelést adott.

Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.