Kultúra | 2022. 01. 26. – 16:00 |
A fennállásának 10 éves jubileumát ünneplő Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE) hatodik éve szervezi tagcsaládjai számára síelős, hófánkozós programjait. Fotó: Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete

Hirdetés

Az idén fennállásának 10 éves jubileumát ünneplő Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE) hatodik éve szervezi tagcsaládjai számára síelős, hófánkozós programjait. Január 22-e reggelén két autóbusznyi népes társaság indult el Beregszászból: egyik a polenai Katerinára sísuliba, míg a másik az ugyancsak Polena határában fekvő Vedmezsa síközpontba hófánkozni és sítúrára. Az alkalomról a hófánkozó Szabó család és Tar László sítúrázó, a sí-suliról pedig Petreczky-Bara Beáta számolt be.

A Vedmezsa síközpontban félszáz fős, felnőtteket és kisebb-nagyobb gyerekeket számláló csoportunk nagyobb része a hófánkozást választotta. S hogy mennyire tetszett a hófánkozás? A legtöbb fiatal – a badalói Szabó gyerekek élménybeszámolóiból ítélve – már februárban, meg holnap és holnapután is, és még májusban is szívesen lecsúszna a hatalmas fánkra hasonlító gumi alkalmatosságon, és már becsukott szemmel is kipróbálnák azt…  

A csoport kisebbik részét a sítúrások alkották. Ez a program elsősorban azoknak szól, akik már némileg elsajátították a síelés alapjait. A felszerelés kölcsönzése után alig vártuk, hogy suhanhassunk a léceken. A gyerekek között akadtak kezdők is, de olyan jó volt látni a szülők boldogságát, akik a gyorsan elrepülő 4 órás aktív sporttevékenység végére büszkén mondták: „Úgy örülök! Megtanultak a lányok is síelni!”

A csapat másik részét a Katerina sípályán sí-suli várta. Amint megtörtént a sífelszerelés bérlése, megkaptuk a felvonókártyákat, a síoktató vezetésével elkezdődött a tanulás. Ők nagyon részletesen, magyar nyelven is elmondták az alapvető tudnivalókat. Aki semmilyen tapasztalattal nem rendelkezett, azok a legrövidebb, nagyjából 100 méteres pályán gyakoroltak. A gyerekek és tínédzserek nagyon gyorsan elsajátították a lesiklás technikáját. Olyannyira, hogy a meredekebb, hosszabb pályán is megpróbálkoztak. Az idősebbeknek több időbe tellett, hogy leküzdjék a félelmüket. Déltájt, amikor kellőképp elfáradt, megéhezett a csapat, elfogyasztottuk az otthonról hozott szendvicseket. Kis pihenő után mindenki folytatta, gyakorolta a síelést. Ebéd után a hó nagyobb pelyhekben kezdett esni, ami még jobban fokozta a téli hangulatot.

A nap végére mindenki kellemesen elfáradt. A programot felnőttek és gyerekek egyaránt nagyon élvezték, ezért köszönetünket fejezzük ki a KMNE-nek, hogy lehetővé tette számunkra az aktív kikapcsolódást, és csodás élményekkel gazdagodhattunk.

-kósa-

Hirdetés


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.