Kárpátinfo.net


| 2022. 01. 26. – 12:30 | Ukrajna |
Az Ukrán Nemzeti Bank szerdán 28,66 hrivnya/dollárban határozta meg a hivatalos árfolyamot. Fotó: Internet

Hirdetés

A hrivnya a múlt heti enyhe stabilizációja után tovább csökken a dollárral szemben.

Az Ukrán Nemzeti Bank szerdán 28,66 hrivnya/dollárban határozta meg a hivatalos árfolyamot,

ami az elmúlt 4 évben a hrivnya legrosszabb mutatója volt - írja az RBC Ukrajna hírportál.

A bankközi kereskedés megnyitása óta eltelt két nap alatt - január 24-én és 25-én - az ukrán deviza hivatalos árfolyama csaknem 50 kopijkával csökkent - 28,73 hrivnya/dollár eladásban, míg 28,71 hrivnya/dollárig vásárlásban.

A devizapiaci hangulatot meghatározó kulcstényező a negatív hírháttér az esetleges orosz invázió kockázatai miatt – állítják a hírportál által megkérdezett szakértők.

"Ez a tényező meghatározó. Jelenleg nagyon nehéz elkülöníteni a pszichológiai tényezőt, és felmérni, milyen lett volna az árfolyam ennek hiányában" – mondta Jevhenyija Ahtirko, a Concorde Capital Investment Company elemzője.

A piaci tényezők mára háttérbe szorultak - erősíti meg a Bank Avangard JSC kincstári termékek értékesítési vezetője, Jurij Krohmal.

A devizakereslet túlsúlyát a kínálattal szemben – amint azt a szakember kifejtette – elsősorban az uralkodó negatív hírháttér és az esetleges fegyveres agresszió miatti pánik alakítja.

"A negatív gazdasági tényezők közé tartozik a magas energiaárak és általában az importált áruk árának emelkedése. Ugyanakkor az országba stabilan áramlik be a deviza a fő exportcélpontokból" - mondta Krohmal.

A devizapiaci helyzetet némileg simíthatja ezen a héten az, hogy a vállalkozásoknak hrivnyára van szükségük, hogy befizessék az adót. Általában ilyenkor a cégek devizát árulnak, hogy elegendő hrivnyájuk legyen az elszámoláshoz.

Az adózási időszak adott esetben a nemzeti valuta javára fog játszani, de ezt követően – ahogyan Jurij Krohmal megjegyezte – újabb áfa-visszatérítés következik, aminek az ellenkezője lesz.

És miután a költségvetésből adó-visszatérítést kapott, a vállalkozásnak nem kell eladnia a valutát folyó kötelezettségeihez.

"A mai nap fő simító tényezője a Nemzeti Bank, amely a tartalékokból devizát értékesítve (akár napi 150 millió dollárig), likviditást ad a piacnak, és ezzel megszünteti a pánikot és a rohanó keresletet" - magyarázta a szakértő.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.