Hirado.hu
Megosztás

Fontos mérföldkőhöz érkezett a szlovák hibrid repülőautó projektje, a jármű a szlovák légügyi hatóságoktól ugyanis megkapta a légi biztonsági tanúsítványt, így nemsokára akár a sorozatgyártása is elindítható.

A tanúsítvány megszerzéséhez 70 órányi tesztrepülésre és 200 sikeres felszállásra, illetve landolásra volt szükség - írja a Hirado.

A szlovák hibrid repülőautó, az AirCar tavaly nyáron irányította magára a figyelmet, amikor a Nyitra és Pozsony repterei közötti távolságot 35 perc alatt tette meg.

A járművet BMW motorral szerelték fel, benzinnel megy, szűk két és fél perc alatt pedig képes repülő üzemmódra átváltani, és a levegőben 160 kilométer/órás sebességre, illetve 2500 méteres repülési magasságra képes.

A vezetéséhez pilótaigazolvány szükséges, a fel- és leszálláshoz pedig elég egy kisrepülőgépeknek tervezett kifutópálya. A szlovák mérnökök a következő, már lényegesen hosszabb tesztrepülését a Párizs–London útvonalon tervezik. Arról, hogy a különleges jármű mikor kerülhet forgalomba, egyelőre még nincs hír.

A repülő autót a szlovák Klein Vision startup vállalat fejlesztette ki.

A prototípus elkészítése két évbe telt, és kétmillió eurónál valamivel kevesebbet kellett költeni rá. A cégnek egyébként ez már a második fejlesztése, hat évvel ezelőtt az Aeromobil néven a közönség elé vitt járműve egy légi bemutatón lezuhant, utasa ejtőernyő használatával menekült meg.

Forrás