MTI

| 2022. 01. 27. – 08:00 |

Csehország mintegy 4000 ágyúlövedéket ajándékoz Ukrajnának 37 millió korona (544 millió forint) értékben - döntött szerdán a cseh kormány

Csehország mintegy 4000 ágyúlövedéket ajándékoz Ukrajnának 37 millió korona (544 millió forint) értékben - döntött szerdán a cseh kormány. Fotó: Internet

Hirdetés

Csehország mintegy 4000 ágyúlövedéket ajándékoz Ukrajnának 37 millió korona (544 millió forint) értékben - döntött szerdán a cseh kormány.

"Együttműködésünk Ukrajnával hosszú távú, támogatjuk a demokráciához vezető útján. A politikai és diplomáciai eszközök mellett konkrét támogatást is nyújtani tudunk, amelynek bizonyítéka ez a lőszeradomány. Ezt fontos szolidaritási gesztusnak tartjuk" - nyilatkozott Jana Cernochová, védelmi miniszter a kormányülés után újságíróknak, írja az MTI.

A tárca közlése szerint Csehország 4006 darab, 152 milliméteres ágyúlövedéket küld az ukránoknak ajándékként.

"A segítséget a kijevi kormány kérte. Az ajándék célja hozzájárulni Ukrajna védelmének megerősítéséhez, miután Oroszország nagy katonai erőket összpontosított az ukrán határ mentén" - jelentette ki Jakub Fajnor kormányszóvivő újságírók előtt.

A 152 milliméteres lövedékeket a cseh hadsereg a DANA nevű ágyútarackokhoz használja. Ez a lövedék azonban már nem lesz használható a cseh hadsereg új, Franciaországból beszerzett ágyúiban, amelyek 155 milliméteres lövedékeket igényelnek. Ilyen kaliberű ágyúkat használ a legtöbb NATO-ország hadserege is.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Csehország kész csapatokat küldeni Ukrajnába, ha Kijev kéri. Csehország kormány kész fontolóra venni csapatok Ukrajnába küldését, de ezt kérniük kell az ukrán hatóságoknak. 

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.