MTI

| 2022. 01. 27. – 13:45 | Magyarország |
Tavasszal befejeződik a 30 milliárd forint értékű logisztikai gigaberuházás az ukrán határ közelében található Fényeslitkén az East-West Gate (EWG) intermodális terminálon. Fotó: Internet

Hirdetés

Tavasszal befejeződik a 30 milliárd forint értékű logisztikai gigaberuházás az ukrán határ közelében található Fényeslitkén az East-West Gate (EWG) intermodális terminálon - tájékoztatta a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) csütörtökön az MTI-t.

Kiemelték: az új logisztikai terminál az európai kontinens legnagyobb és legmodernebb ilyen jellegű befektetése.

A létesítmény műszaki átadása március 24-re, az üzemszerű indulás pedig április végére várható

- ezt Tálosi János, az East-West Intermodális Logisztikai Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója jelentette be az MLE egy rendezvényén a közlemény szerint.    

Doór Zoltán, a MLE elnöke szerint ez a beruházás kulcsfontosságú szerepet tölthet be nemcsak a hazai, de az európai logisztika fejlődésében is. A rendezvényen felidézte, hogy az első munkálatok megközelítőleg egy éve kezdődtek.  

A 85 hektáron elterülő fejlesztés részét képezi a közel 10 kilométer hosszú normál és széles nyomtávú vasúti pálya, valamint közúti közlekedésre és a konténerek tárolására használt 225 ezer négyzetméter betonburkolat is.

A közleményben felidézték, hogy régen jelentős áruforgalom haladt át ezen a területen, a fejlesztésnek köszönhetően a régió logisztikai szempontból újjáéledhet. Ráadásul ez nemcsak a regionális logisztikában, hanem az Ázsiát Európával összekötő áruszállításban is nagy előrelépés, a terminál ugyanis a vasúti szállítmányozás egyik jelentős állomásává válhat - tették hozzá.

Az üzemeltetés zöldtechnológiával valósul majd meg, hiszen az energiaellátást többek között nagy teljesítményű napelempark és hőszivattyú rendszer fogja biztosítani.

Mindemellett a vállalat területén a terv szerint kizárólag árammal üzemelő termináltraktorokat, valamint elektromos járművet használnak majd.

Galambos Péter műszaki igazgató arról tájékoztatott: a logisztikai központ különlegessége még, hogy itt irányítják majd a kontinensen elsőként távolról, 5G-technológiával a darukat.

Hirdetés

​​​​​​

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.