Kárpátinfo.net


| 2022. 01. 27. – 12:30 |
Nagy sikerrel zárult az Óperencián innen…, avagy 25 éves az Iharos című kiállítás a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban. Fotó: Dr. Csermák Zoltán

Hirdetés

Nagy sikerrel zárult az Óperencián innen…, avagy 25 éves az Iharos című kiállítás a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban.

A tárlatról Ament Éva, az Egyesület elnöke számol be.

„A kiállítást az az Iharos Népművészeti Egyesület megalapításának negyedszázados évfordulójára nyitották meg az elmúlt év novemberében.

A hetven alkotót tömörítő népművészeti egyesület életében ez a jubileum kerek évfordulónak számít. Úgy gondoltuk, az ünnepet méltó módon, kiállítással, mesterség-bemutatókkal és kézműves játszóházakkal tesszük emlékezetessé. A Hagyományok Házához régi kapcsolat fűz minket. Egyrészt a dél-budai régióban, közel az Intézményhez működünk, s a gyakorlati foglalkozásokat vezető munkatársaink közül számos szakemberünk oktat náluk, másrészt mi vagyunk a Hagyományok Háza Pest megyei Hálózati partnere. A kiállítással azt szerettük volna közkinccsé tenni, hogy olyan szervezet vagyunk, ami nemcsak népi iparművészettel, hanem kortárs igényes népi kézművességgel is foglalkozik. A mesterek az utóbbi egy-két év jeles alkotásait hozták el, amikkel a nagyközönség még nem találkozhatott.

A tárlat látogatottsága – a pandémia ellenére – jó volt, a vendégkönyvben számos ’szívhezszóló’ bejegyzést olvashattunk.  

A megnyitón nagyon sokan vettek részt, olyannyira, hogy az alkotók jelen lehessenek, számos jelentkezőt le kellett beszélnünk a részvételről. A távolmaradók később kisebb csoportokban tekinthették meg a kiállítást.  
Társrendezvényekkel is vártuk a vendégeket, a Nyitott Műhelyben a lehető legszélesebb közönséget megszólító programokat szerveztünk. Év vége lévén, elsősorban a gyerekekre gondoltunk, de speciális, egy-egy szakmát érintő program is várta az érdeklődőket.  Különösen népszerű volt a kalendárium-készítés, színezgetve, rajzolgatva a különböző hónapok jegyeit. Tematikus napokat is rendeztünk, amiken a szakmák rejtélyeibe avattuk be a betérőket, illetve olyan technikai megoldásokat mutattunk be, melyek a kész alkotásokból nem derültek ki. A rendezvényeket az adott hónaphoz szabtuk, decemberben a karácsonyi ünnepkörre, januárban pedig már a farsangra fókuszáltunk férfi és női munkákkal. Az interaktivitásra is, a tervezett tapinthatóságra is törekedtünk, így számos tárgyat meg is tapinthattak a vendégek.

Minden programunkra regisztrációval lehetett belépni.

A különös érdeklődésre való tekintettel a kiállítás anyagát február 7-étől a százhalombattai Matrica Múzeumban is bemutatjuk.”

Dr. Csermák Zoltán

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.