Kárpátinfo.net


| 2022. 01. 27. – 14:43 | Kárpátalja |
A törvénysértők 5 hektárnyi saját maguk által elfoglalt földet alakítottak szemétlerakóvá, amivel több mint 58 millió hrivnya kárt okoztak a megye ökológiájában. Fotó: SZBU

Hirdetés

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) nagyszabású környezetszennyezésen és termőföldkárosításon ért egy vállalkozást Kárpátalján. 

A törvénysértők 5 hektárnyi saját maguk által elfoglalt földet alakítottak szemétlerakóvá, amivel több mint 58 millió hrivnya kárt okoztak a megye ökológiájában.

A vizsgálat szerint a beregszászi önkormányzat egy 4,13 hektáros telket különített el az egyik külföldi befektetéssel működő helyi vállalkozás használatára, amely szilárd hulladék elszállításával foglalkozik.

A szemétlerakó az elmúlt években túlzsúfolt volt, de az üzletemberek nem tettek semmit a méretének csökkentése érdekében.

Ehelyett a tettesek lefoglalták a szomszédos, a helyi hatóságok által a terroristaellenes művelet résztvevőinek kiosztott mezőgazdasági telkeket, és folytatták a szemétszállítást, folyamatosan növelve hulladék mennyiséget.

Az ilyen illegális tevékenységek eredményeként 5 hektáros területen természetes hulladéklerakó alakult ki, amely mennyiségileg meghaladja a hivatalosat.

Szakértők szerint az elkövetők ilyen tettei súlyos környezetszennyezéshez és a mezőgazdasági területek károsodásához vezettek.

Jelentős mangán-, réz-, ólom- és cink-háttér-többletet találtak a területen.

A környezetvédők azt állítják, hogy a szennyezés negatív változásokat okozott a talaj biológiai, kémiai és fizikai összetételében, veszélyeztetve a környezetet, valamint az emberi életet és egészséget.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat által kezdeményezett mérnöki és ökológiai szakvélemény megerősítette az államnak okozott több mint 58 millió hrivnya összegű  kárt.

Jelenleg a kereskedelmi társaság egyik vezetője ellen Ukrajna Büntetőtörvénykönyvének 239. cikkelye (a talaj szennyezése vagy károkozása) értelmében vádat emeltek.

Az ügyben még folyik a nyomozás - jelentette az Ukrán Biztonsági Szolgálat sajtóosztálya.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.