Origo
| 2022. 01. 27. – 13:00 | Világ |
Belecsapódhat a Holdba egy hét éve az űrben sodródó SpaceX hordozórakéta. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Belecsapódhat a Holdba egy hét éve az űrben sodródó SpaceX hordozórakéta – írja a The Guardian magazinra ivatkozva az Origo.

A rakéta eredetileg a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) Deep Space Climate Observatory nevű, űridőjárást vizsgáló műholdját vitte az űrbe még 2015-ben.

Miután pályára állította a szondát, a rakéta második fokozata gyakorlatilag űrszemétté vált;

nincs elég üzemanyaga, hogy visszatérjen a légkörbe, ráadásul energia híján képtelen kiszökni a Föld-Hold rendszer gravitációs vonzásából. 

Ennek következtében a rakéta 2015 februárja óta egy eléggé kaotikus pályát követ  – magyarázta Eric Berger meteorológus az Ars Technica magazinnak.

Egyes megfigyelők szerint a 4 tonnás szerkezet heteken belül 2,58 kilométer per másodperces sebességgel csapódhat a Holdba. A földközeli objektumok mozgását nyomon követő szoftver tervezője, Bill Gray szerint a becsapódás március 4-én várható, helye pedig a becslések alapján a Hold túlsó felén, az egyenlítő környékén lesz.

Utóbbi persze csak predikció, valójában igen nehéz meghatározni, hol fog landolni a rakétafokozat.

Egyelőre az sem világos, a Földről meg lehet-e majd figyelni az eseményt. A szakértők szerint valószínűleg nem, de ettől függetlenül a becsapódás még produkálhat értékes tudományos adatokat.

Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.