Karpat.in.ua
| 2022. 01. 28. – 15:00 | Ukrajna |
Az év eleje óta második telefonbeszélgetését tartotta meg Ukrajna és az Egyesült Államok elnöke, amely a két ország közötti mély stratégiai együttműködésről tanúskodik. Fotó: Internet

Hirdetés

Az év eleje óta második telefonbeszélgetését tartotta meg Ukrajna és az Egyesült Államok elnöke, amely a két ország közötti mély stratégiai együttműködésről tanúskodik, számolt be az államfő honlapja, közölte az Ukrinformra hivatkozva a Karpat.in.ua.

„Volodimir Zelenszkij köszönetet mondott az Egyesült Államoknak és személyesen Joseph Bidennek Ukrajna függetlensége, szuverenitása és területi integritása erős és megingathatatlan támogatásáért, valamint az Egyesült Államok vezető szerepéért a világközösség mozgósításában az orosz agresszió visszaszorítása érdekében” – áll a közleményben.

Az ukrán elnök üdvözölte az USA elnöke megjegyzését az ország ukrajnai diplomáciai jelenléte fenntartásának fontosságáról,

és kijelentette, az Egyesült Államok kijevi nagykövetsége stabil munkát végez a jövőben is.

Az államfő megköszönte az Egyesült Államok segítségét, többek között a védelmi fegyverek biztosítását illetően. Továbbá reményét fejezte ki, hogy az Egyesült Államok további lépéseket tesz a védelmi együttműködés erősítése és államunk védelmi képességeinek erősítése érdekében. Ukrajna elnöke egyúttal kihangsúlyozta, hogy a jelenlegi helyzetben fontos megőrizni hazánk gazdasági és pénzügyi stabilitását.

Az két ország vezetője megvitatta az Egyesült Államok konkrét lépéseit az Ukrajnának nyújtandó pénzügyi támogatás növelése érdekében – mind a kétoldalú kapcsolatok alapján, mind a nemzetközi pénzügyi szervezetek bevonásával.

Megvitatták a legutóbbi normandiai formátum politikai tanácsadói szintű tárgyalásainak eredményeit is. „Joseph Biden üdvözölte a tűzszünethez való feltétel nélküli visszatérésről szóló megállapodást. Volodimir Zelenszkij megjegyezte,

hogy Ukrajna készen áll a közeljövőben részt venni a normandiai formátumú vezetői szintű találkozón” – áll a közleményben.

Az Elnöki Hivatal emlékeztetett arra, hogy az év eleje óta ez a második olyan beszélgetés Ukrajna és az Egyesült Államok vezetői között, amely „a mély stratégiai együttműködést demonstrálja a két ország között, és jó perspektívákat ígér 2022-re”.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Biden szerint az Egyesült Államok kész szövetségeseivel és partnereivel együtt határozottan reagálni, ha Oroszország tovább támadja Ukrajnát. Az Egyesült Államok kész szövetségeseivel és partnereivel együtt határozottan reagálni, ha Oroszország tovább támadja Ukrajnát - erősítette meg Joe Biden. 

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.