Politika | 2022. 01. 28. – 08:00 |
Zoran Milanovic államfő rontja Horvátország hitelességét és árt hírnevének - jelentette ki Andrej Plenkovic horvát kormányfő. Fotó: Internet

Hirdetés

Zoran Milanovic államfő rontja Horvátország hitelességét és árt hírnevének - jelentette ki Andrej Plenkovic horvát kormányfő a kabinet csütörtöki ülésén, hozzátéve, hogy kormánya elhatárolódik az elnök Ukrajnával kapcsolatos kijelentéseitől.

"Milanovic nyilatkozatai szégyenletesek, és kárt okoznak Horvátország hírnevének" - fogalmazott Plenkovic, írja az MTI.

Úgy vélte: az államfő szavai csalódást okoznak,

zavarba hozzák Horvátország partnereit az Egyesült Államoktól az Európai Unión keresztül a szomszédos országokig.

Szavai szerint várhatóan több országban is bekéretik majd a horvát nagykövetet Milanovic kijelentései miatt.

"Ez rossz, ez botrányos, rontja Horvátország megbecsülését és tekintélyét" - hangsúlyozta Plenkovic, hozzátéve: ezek a kijelentések teljes ellentétben állnak a horvát kormány külpolitikájával, elvi álláspontjával. Nemcsak Ukrajna, hanem számos más ország vonatkozásában is - húzta alá.

Milanovic, aki korábban szociáldemokrata kormányfő volt, gyakran tart alkalmi sajtótájékoztatókat egy-egy vidéki látogatása alkalmával. Ilyenkor akár egy órán keresztül is válaszol újságírói kérdésekre, és fogalmaz meg markáns véleményeket a jobboldali zágrábi kormánnyal, a szomszédos országokkal, de Brüsszellel vagy Washingtonnal szemben is.

Kedden egyebek mellett azt mondta: Ukrajnának nincs helye a NATO-ban,  és hogy az orosz-ukrán válságnak semmi köze Ukrajnához vagy Oroszországhoz, köze van azonban Joe Biden amerikai elnökhöz és kormányához. Azt is mondta,

hogy a 2014-es Majdan-tüntetések óta Ukrajna változatlanul "a világ egyik legkorruptabb országa, gazdaságilag stagnál, az EU-tól pedig nem kapott semmit".

Ennek nyomán az ukrán külügyminisztériumba kérették Horvátország kijevi nagykövetét, és nyilvános bocsánatkérést követeltek Zágrábtól Milanovic kijelentései miatt.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy a horvát kormányfő bocsánatot kért Ukrajnától az elnök kijelentéséért. Andrej Plenković horvát miniszterelnök bocsánatot kért az ukránoktól hazája elnökének kijelentéséért, miszerint Ukrajnának „nincs helye a NATO-ban”.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.