Kárpátinfo.net


| 2022. 01. 28. – 11:30 | Kárpátalja |
A rendőrök a kamionban 41 köbméter össztérfogatú, frissen fűrészelt luc- és fenyőfát találtak. Fotó: SZBU

Hirdetés

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) munkatársai Kárpátalján megakadályozták, hogy az illegális faexportot az Európai Unióba.

A nyomozás szerint az illegális rendszert egy helyi üzletember szervezte meg.

Jelentős mennyiségű illegálisan kivágott fa birtokában a törvénysértő azt tervezte, hogy létrehoz egy illegális rendszert a fa a külföldi kivitelére.

Megállapítást nyert, hogy a vállalkozó hamis adatokat írt be a dokumentumokba az alapanyagok vásárlásának időpontjáról, a berakodás helyéről, a szállító járműről, a sofőrről és a rakomány mennyiségéről. A sémát "teszt" módban szándékozott kidolgozni az első "export" fát szállító teherautón.

A speciális szolgálat munkatársai a csapi ellenőrző ponton dokumentálták ezt az illegális kiviteli kísérletet. A rendőrök a kamionban 41 köbméter össztérfogatú, frissen fűrészelt luc- és fenyőfát találtak.

A gyanúsított ellen okmányhamisítás és ritka fafajták anyagának vagy fűrészáruanyagának, feldolgozatlan faanyagának tilos kivitele értelmében emeltek vádat.

Az illegális tevékenységek leleplezését és megakadályozását célzó műveletet az SZBU emberei végezték a Kárpátaljai Megyei Ügyészség eljárási irányítása alatt.

A minap hasonló bűncselekmény miatt ítéltek el egy férfit Kárpátalján, aki értékes fafajták faanyagát próbálta meg átcsempészni Ukrajna vámhatárán.

Az SZBU nyomozói megállapították, hogy az engedély nélküli "exportőr" a "platán" faj erdészeti termékeinek illegális exportját tervezte az EU egyik országába.

A Nagyszőlősi Járásbíróság bűnösnek ítélte az elkövetőt és egy év próbaidővel 3 év börtönbüntetésre ítélte őt - jelentette az Ukrán Biztonsági Szolgálat sajtóosztálya.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy illegális szemétlerakóra bukkant az SZBU a Beregszászi járásban. A törvénysértők 5 hektárnyi saját maguk által elfoglalt földet alakítottak szemétlerakóvá, amivel több mint 58 millió hrivnya kárt okoztak a megye ökológiájában.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.