Karpat.in.ua
| 2022. 01. 28. – 13:44 | Ukrajna |
Kategorikusan visszautasítjuk Szijjártó Péter magyar külügyminiszter állítását, miszerint Ukrajna a nemzeti kisebbségek jogait sértő politikát folytatna – jelentette ki Oleg Nyikolenko. Fotó: Internet

Hirdetés

Kategorikusan visszautasítjuk Szijjártó Péter magyar külügyminiszter állítását, miszerint Ukrajna a nemzeti kisebbségek jogait sértő politikát folytatna, ez kiagyalt és átpolitizált vélemény – jelentette ki Oleg Nyikolenko külügyi szóvivő pénteken az Ukrajinszka Pravda hírportálnak nyilatkozva, közli a Karpat.in.ua.

Nyikolenko Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter minap tett kijelentésére reagált, amely szerint ha Ukrajna nem változtat a magyar kisebbséggel kapcsolatos politikáján, az erősen korlátozza a magyar kormány lehetőségét, hogy bármilyen támogatást nyújtson Kijevnek az Oroszországgal való konfliktusban.

Ennek kapcsán a szóvivő hangsúlyozta:

„kategorikusan visszautasítjuk Szijjártó Péter magyar külügyminiszter állításait, hogy Ukrajna a nemzeti kisebbségek jogait sértő politikát folytat.

Ez kiagyalt és átpolitizált vélemény. Nagyra értékeljük az ukrán társadalom etnikai és nemzeti sokszínűségét.

A szóvivő közölte, hogy Ukrajna az elmúlt években a lehető legnyitottabb volt a párbeszédre a nemzeti közösségekkel, közte a magyarokkal, és együttműködik Magyarországgal különböző szinteken. Emlékeztetett arra, hogy ukrán kezdeményezésre 2021 februárjában közös oktatási munkacsoport jött létre, amelyen belül hatékony és eredményes együttműködés folyik.

Nyikolenko aláhúzta: „jelenleg nincs megalapozott ok arra, hogy Ukrajnát a nemzeti kisebbségek jogainak megsértésével vádolják, nem is beszélve országunknak a NATO-val folytatott együttműködésének az akadályozásáról, különösen Oroszország agresszív lépéseivel a háttérben.”

Leszögezte, „Ukrajna biztonsága nélkül nem lesz biztonság Magyarországon sem, sem pedig általában Európában.”

Mint rámutatott, „csak együtt tudjuk megerősíteni a biztonságot a közép-európai térségben.”

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Szijjártó Péter szerint Magyarország ellenzi az ukrajnai helyzet élezését, támogatja a diplomáciai megoldást. Magyarország minden intézkedést ellenez, amely élezi az ukrajnai helyzetet, ezzel szemben viszont minden olyat támogat, amely segíti a konfliktus tárgyalásos rendezését. 

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.