MTI

| 2022. 01. 28. – 08:30 |

A lengyel szejm felszólította a NATO és az Európai Unió tagállamait, hogy határozottan reagáljanak az Ukrajnát "az Oroszországi Föderáció részéről fenyegető agresszióra"

A lengyel szejm felszólította a NATO és az Európai Unió tagállamait, hogy határozottan reagáljanak az Ukrajnát "az Oroszországi Föderáció részéről fenyegető agresszióra". Fotó: Internet

Hirdetés

A lengyel szejm csütörtöki határozatában arra szólította fel a NATO és az Európai Unió tagállamait, hogy határozottan reagáljanak az Ukrajnát "az Oroszországi Föderáció részéről fenyegető agresszióra".

A 460 tagú alsóház 456 képviselője szavazott a határozat mellett, az egyetlen ellenszavazatot az ellenzéki Konföderáció egyik szélsőjobboldali képviselője adta le - írja az MTI.

Az ellenzéki Baloldal frakciója és a szejm elnöksége által benyújtott tervezetek alapján kidolgozott határozatban a képviselők leszögezik:

Oroszország magatartása Ukrajnával szemben fegyveres konfliktus és Európa destabilizálása komoly kockázatát rejti magában.

A képviselők felhívják a NATO- és EU-tagállamok kormányait, hogy nyújtsanak sokoldalú támogatást "a háború veszélyével szembesülő" Ukrajnának.

A válság egyik megnyilvánulásának nevezik a határozatban a Moszkva által az európai országokra az energiaellátás terén kifejtett nyomást. Ebben az összefüggésben ellenzik az orosz-német gázvezeték, az Északi Áramlat-2 üzembe helyezését.

A lengyel képviselők - mint írják - a 20. századi történelmi tapasztalatokra hivatkozva kötelességüknek tartják felszólítani szövetségeseiket, hogy szolidaritásuk jeleként tegyenek olyan lépéseket,

amelyek megakadályozzák fegyveres konfliktus kitörését Európában.

A szejm határozatában kiáll Ukrajna szuverenitása és területi sérthetetlensége mellett, és hangsúlyozza: az ország előtt nyitva kell állnia az EU- és a NATO-tagsághoz vezető útnak, Ukrajna joga a csatlakozáshoz elvitathatatlan.

Korábban hírt adtunk arról, hogy a bolgár hadsereg nem vesz részt hadműveletekben Ukrajna területén. Egyetlen bolgár katona sem fog részt venni egy Ukrajna területén zajló, esetleges hadműveletben – jelentette ki Sztefan Janev bolgár védelmi miniszter. 

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.