Gazdaság | 2022. 01. 29. – 16:06 |
A termőképességen és a minőségen túl nagyon fontos a fajták alkalmazkodóképessége. Fotó: Internet

Hirdetés

Folytatva az őszi búza termesztésével foglalkozó cikksorozatunkat, további fontos sarkalati ponttal, méghozzá a fajták értékmérő tulajdonságainak ismertetéseivel, megfelelő fajtamegválasztási szempontokkal és különböző, Kárpátalján is termesztett fajtákkal fogunk megismerkedni közelebbről.

Az őszi búza fajtamegválasztásának szempontjai

A fajta lehetőséget nyújt a nagyobb és a jobb minőségű termés elérésére. Ennek megvalósulására csak akkor van lehetőség, ha a környezeti és az agrotechnikai feltételek fennállnak.

A termőképességen és a minőségen túl nagyon fontos a fajták alkalmazkodóképessége. Ez az a tulajdonság, amely lehetővé teszi, hogy egy fajta nemcsak a kedvező adottságok között képes nagy termések elérésére, hanem eltérő termőhelyi adottságok között is kiegyenlített termést biztosít. A jó alkalmazkodóképességű fajták használata esetén a kedvezőtlen évjárati hatások sem módosítják számottevő mértékben a termés-kilátásokat. Természetesen ezen alkalmazkodóképességnek megvannak a korlátai. Ezért kell olyan fajtákat választani, amelyek egy adott térségben elfogadhatóan, illetve jól szerepelnek.

A termésbiztonság elsősorban a fajtáknak a betegségekkel szembeni ellenállóságát befolyásolja. Ezzel összefüggésben szerepet kap a fajták állóképessége, télállósága és koraisága is. A koraiság is fontos tényező a búzatermesztésben, hisz a korai fajták a nyári szárazságot könnyebben viselik, korábban megérnek és a gombabetegségekkel is kevésbé fertőződnek. A korai fajtáknak az is előnye, hogy korábban kisebb veszteséggel, jobb minőségben takaríthatók be. Érdemes olyan fajtákat termeszteni, amelyek érése szorosan követi egymást, így a betakarítás gyors, veszteségmentes és jó minőségű lesz.

A búzatermesztés esetén nagyon nagy jelentősége van a télállóságnak, mert kontinentális klímánkon gyakori a hó nélküli kemény tél, vagy vastag hótakaró. Ilyen körülmények között legfontosabb búzafajtáink kiváló télállósága. A termesztendő fajták körének meghatározásánál mindenekelőtt a fajtáknak ezt a tulajdonságát kell előtérbe helyezni.

A búzafajták értékmérő tulajdonságai

 • Termőképesség
 • Termésbiztonság
 • Szárszilárdság
 • Tenyészidő hosszúság
 • Harvest-index (HI) (szem–szár arány)
 • Alkalmazkodóképesség
 • Szárazságtűrés (vízigény)
 • Rezisztencia tulajdonság
 • Tolerancia tulajdonság (beltartalom, fehérjetartalom, sikértartalom, sikérminőség stb.)

Jelenleg nagyon sok búzafajta közül tudunk válogatni, de mielőtt letesszük a voksunkat valamelyik fajta mellett, el kell döntenünk, hogy a learatott búzánkat takarmány- vagy kenyérbúzaként szeretnénk értékesíteni. Kárpátaljai gazdatapasztalatok alapján szeretnénk néhány őszi búzafajtáról is szót ejteni.

Őszi búzafajták

KG Vitéz – Kárpátalján évek óta sikeresen termesztett, középkorai érésű, szálkás kalászú, malmi minőségű, kenyérnek való magyar búzafajta. Szármagassága közepes, fagy és télállósága, valamint szárazságtűrő képessége kiváló, megdőlés ellenállósága nagyon jó. Levélbetegségek elleni ellenálló képessége kimagasló.

Hunor – Hasonló pozitív tulajdonságokkal rendelkezik, mint a Vitéz. 1998-ban minősített magyar kenyérnek való búzafajta. Tápanyag reakciója kiváló. Betegség-ellenállósága: levélrozsdára közepesen érzékeny.

Artist – középkorai érésű, tar kalászú, takarmány minőségű őszi búza. Magas fajsúlyának köszönhetően nagy hozammal bíró fajta, melynek jó télállósága és betegség-ellenállósága tette vidékünkön is eredményessé e fajtát. Szára nem túl magas.

Mulan – A Mulan legendásan jó alkalmazkodóképessége mindig előnyt jelent a nehéz, stresszes évjáratokban. Késői érésű, nagy termőképességű malmi búzafajta. Ellenálló képessége közepes.

CH Kombin, Acori, Andrada – Ezek kiváló minőségű és a fajtaleírás alapján remek tulajdonságokkal rendelkező, Ukrajnában bevált búzafajták, de némelyikük nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ugyanis a vidékünkön elért termésátlaga messze elmaradt a belső Ukrajnában elért eredményektől. Magyarázható ez a talaj minőségével és nem utolsó sorban a fajta klimatikus tényezőkhöz való alkalmazkodóképességével is egyaránt.

MV Nemere – korai érésű, szálkás kalászú, kiváló termésstabilitással, betegségtoleranciával és stressztűrő képességgel, valamint nagy termésátlaggal rendelkező, 2018-ban Agrár Innovációs díjjal büszkélkedő, viszonylag új, magyar búzafajta. A nagy termőképessége mellett a jó sütőipari minőségét is megőrzi. Ez a fajta jelenleg Kárpátalján kísérleti stádiumban van, amelynek a termesztéséről és átlagterméséről már az idei évben sok mindent megtudhatunk.

GK Körös – ez a fajta is kísérlet alatt áll vidékünkön. Szintén egy korai érésű, de tar kalászú, B1-A2-es (malmi minőségű) őszi búza. Kiemelkedő fagy- és télállóságú, a jelentős levél és kalászbetegségekkel szemben ellenálló fajta. Stabil terméshozam, valamint kiemelkedően magas ezerszemtömeg és hektolitertömeg jellemzi. Magas termőképességét átlagos körülmények között is hozza. A legtöbb fajtával ellentétben a vetési időre és az előveteményre nem túl érzékeny.

Mivel mindegyik búzafajtát más és más ezermagtömeg, bokrosodási hajlam, illetve egyéb más tulajdonság jellemezhet, ezért fontos, hogy mindig betartsuk az adott fajtára jellemző vetési időt és mennyiségét (kg/ha).
Az őszi búza termesztésével foglalkozó átfogó cikksorozatunkat a harmadik résszel folytatjuk.

Nagy Csaba falugazdász,
Pro Agricultura Carpatika Alapítvány

Hirdetés


 • A cikk a Kárpátinfo hetilap 26. évfolyamának 4. számában jelent meg.
 • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
 • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
 • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.