Mozaik | 2022. 01. 29. – 19:00 |
A Szaturnusz egyik holdja, a Mimas, amit Halálcsillagként is szoktak emlegetni, óceánt rejthet a felszín alatt. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A Szaturnusz egyik holdja, a Mimas, amit Halálcsillagként is szoktak emlegetni, óceánt rejthet a felszín alatt. A NASA Cassini szondája szokatlan imbolygást észlelt a hold forgásában, ami a szakértők szerint a felszín alatti folyékony óceán mozgásának az eredménye lehet.

A kutatók szerint a Szaturnusz hetedik holdja, a Mimas egy óceánt rejthet a felszíne alatt, ami akár a lehetséges élet további kutatását is elősegítheti a Naprendszerben – írta a Live Science-re hivatkozva a Hirado.

A Szaturnusz legbelső holdjának híres ismertetőjegye a hatalmas, 130 kilométer széles Herschel-kráter, ami miatt az égitest hasonlít a Csillagok háborúja Halálcsillagához, innen kapta becenevét.

A NASA Cassini szondája furcsa imbolygást észlelt a „Halálcsillag” forgásában, mely nyom lehet arra vonatkozóan, hogy egy rejtett óceán bújhat meg a hold felszíne alatt. Egy új kutatás szerint az imbolygás a hold jeges felszíne alatt rekedt folyékony óceán csobogásának az eredménye lehet. A kutatók szerint amennyiben a feltevés igaz, úgy a Mimas egy teljesen új típusú világot rejt.

Az óceán felfedezése pedig azt jelentené, hogy a víz, valamint az általa fenntartott lehetséges élet sokkal nagyobb mennyiségben fordulhat elő a Naprendszerben, mint az először gondolták.

„Ha a Mimasnak van óceánja, akkor az olyan óceáni világok új osztályát képviseli, amelyek felszíne nem árulja el az óceán létezését” – magyarázta a tanulmány egyik szerzője, Alyssa Rhoden a texasi Southwest Research geofizikusa.

Hozzátette, hogy a belső vizes óceánvilágok nem újdonságok, ilyen például a Szaturnusz Enceladus vagy a Jupiter Europa nevű holdja is,

azonban a belső árapályfolyamatok általában megtörik a felszínüket és a geológiai aktivitás más jeleit mutatják. A Mimas viszont első pillantásra úgy nézett ki, mintha egy fagyott jégtömb lenne.

Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.