Origo
| 2022. 01. 29. – 15:00 |

A DESI elkészítette az univerzum eddigi legrészletesebb háromdimenziós térképét, amely megmutatja 7.5 millió galaxis elhelyezkedését 10 billió fényév távolságig

A DESI elkészítette az univerzum  eddigi legrészletesebb háromdimenziós térképét, amely megmutatja 7.5 millió galaxis elhelyezkedését 10 billió fényév távolságig. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A DESI elkészítette az univerzum  eddigi legrészletesebb háromdimenziós térképét, amely megmutatja 7.5 millió galaxis elhelyezkedését 10 billió fényév távolságig.

Minden egyes pont a több mint 100 milliárd objektum közül egy galaxist ábrázol. A térkép a projekt  első 7 honapjának a gyümölcse - írja az Origo.

A következő 5 év folyamán a DESI csapata 35 millió galaxist fog rögzíteni a megfigyelhető univerzum 1/3-án.

A DESI (Dark Energy Spectroscopic Instrument: Sötét Energia Spektroszkópiai Műszer) amely egy új kozmikus vizsgálati projekt, nyilvánosságra hozta első eredményeit január 13-án.  

Ez az univerzum eddigi legrészletesebb háromdimenziós térképe, amely megmutatja 7.5 millió galaxis elhelyezkedését 10 milliárd fényév távolságig. A DESI célja megérteni a sötét energiát, azt a titokzatos erőt, ami úgy tűnik, hogy gyorsítja az univerzum expanzióját.

Senki nem tudja a sötét energiaeredetét, de a megértéséhez kulcsfontosságú lenne megtudni, vajon a sötét energia egyetlen konstans lökést adott-e az univerzum történetében, vagy pedig változott az idő múlásával. 

A DESI erre úgy keresi a választ, hogy pontosan feltérképezi a galaxisok pozícióját az időben. A DESI -  az Amerikai Egyesült Államok arizonai Kitt Peak Nemzeti Obszervatóriumában lévő veterán 4 méteres Nicholas U Mayall teleszkóphoz csatlakoztatott csúcstechnológiájú detektor , amely fodrozódásokat,  úgynevezett barion akusztikus oszcillációkat keres a galaxisok eloszlásában, amik az Ősrobbanás utáni első néhány százezer évben keletkeztek.

A január 13-án nyilvánosságra hozott térképen, minden egyes pont egy galaxisnak felel meg és mindegyik 100 milliárd - 1 trillió csillagból áll.

A térkép földi nézetből (alacsonyan balra)  5 miliárd fényévet mutat a Szűz csillagkép irányában, és lassan  az Ökörhajcsár (Bootes) konstelláció felé, mozdul el.

A pontok eloszlása azt mutatja, hogyan vonzotta a gravitáció a galaxisokat olyan csoportokba, amik a kozmikus hálót felépítik. A korai eredményeket január 13-án a DESI projektet vezető Lawrence Berkley Laboratory által szervezett online szemináriumon jelentették be, a törölt American Astronomical Society (Amerikai Csillagászati Társaság) éves találkozójának ülései helyett.

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.