Origo
| 2022. 01. 03. – 11:00 | Világ |
A klímaváltozásból adódó extrém időjárási körülmények a Föld gazdaságosan kitermelhető olaj- és gáztartalékainak mintegy 40 százalékát veszélyeztetik. Fotó: Internet

Hirdetés

A klímaváltozásból adódó extrém időjárási körülmények a Föld gazdaságosan kitermelhető olaj- és gáztartalékainak mintegy 40 százalékát veszélyeztetik – derül ki egy friss kutatásból.

Az olaj- és gázpiacra nézve is súlyos következményei lehetnek a klímaváltozásnak. A tekintélyes Verisk Maplecroft üzleti tanácsadó cég friss jelentése szerint ugyanis az extrém időjárási körülmények a Föld gazdaságosan kitermelhető olaj- és gáztartalékainak mintegy 40 százalékát veszélyeztetik – írja az Oilprice.com-ra hivatkozva az Origo.

Ez az arány nagyjából 600 millió hordó kőolajnak felel meg.

A jelentés hozzáteszi, a tartalékok hozzávetőleg 10,5 százaléka olyan területeken található, amelyek extrém módon kitettek az időjárási kockázatoknak. 

Emellett a tartalékok 29,5 százaléka magas kockázatú területen van.

A kutatás az extrém időjárási körülmények között említi a viharokat, az áradásokat, az emelkedő tengerszintet, valamint az extrém hőmérsékleteket is.

Az OPEC tagállamai közül Szaúd-Arábia, Nigéria és Irak került a legsérülékenyebb kategóriába. A szervezet tulajdonképpeni vezetőjének és a világ egyik legnagyobb olajállamának számító Szaúd-Arábiában különösen nagy kockázatot jelentenek a szárazságok, a homokviharok, valamint az extrém hőség.

A szervezet kiemelte, rossz hír, hogy a klímaváltozás hatásai már most is érzékelhetők.

A februári texasi fagyok vagy az Ida hurrikán ebbe a kategóriába tartozik, és mindkettő komoly kieséseket okozott az olajkitermelésben. 

A jelentés szerzői szerint stratégiai fontosságú, hogy az országok és a piaci szereplők megfelelően azonosítsák ezeket a kockázatokat, hogy mérsékelni tudják a negatív hatásaikat.

Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.