Közélet | 2022. 01. 30. – 09:09 |
A beregszászi Orbán Salánki Vivien szenvedélye a különleges sütemények elkészítése. Macaronjai pedig olyan kelendőek, hogy sosem tud eleget sütni belőlük.

Hirdetés

A macaron, mint köztudott, francia édesség, de eredetileg Olaszországban találták fel. Számtalan változata lehet, aminek csak a képzeletünk szabhat határt. Alapformája két korong, melyeket krémes töltelék, lekvár vagy csoki krém tart össze. Elkészítése nem könnyű, de aki egyszer kóstolta, nem tud betelni vele.

Így volt ezzel a beregszászi Orbán Salánki Vivien is, akinek szenvedélye a különleges sütemények elkészítése. Macaronjai pedig olyan kelendőek, hogy sosem tud eleget sütni belőlük. Ezúttal vele beszélgetünk.

– Mit tudhatunk az ifjú hölgyről?

– Nyíregyházán születtem, de beregszászi lakos vagyok. Tanulmányaimat a Beregszászi 3. Számú Zrínyi Ilona Középiskolában végeztem. Nagyon érdekelt a fodrászat, a barátnőim haját mindig befontam, ezért úgy döntöttem, hogy érettségi után beiratkozom Ungváron egy fodrász és smink tanfolyamra. Oklevelem megszerzését követően egy ideig dolgoztam a Viktória, majd a Vivien Szépségszalonban. Időközben férjhez mentem, gyermeket szültem. Mikor a kicsi óvodás lett, szerettem volna ismét munkába állni, de nem tudtam igazán, hogy mihez is szeretnék kezdeni. A sütés már kicsi korom óta a kedvenc elfoglaltságom volt.

Emlékszem, hétéves voltam, amikor először sütöttem palacsintát, zebra piskótát és kókuszos süteményt. Az alapokat nagyapám, Méhes János tanította meg, neki köszönhetem ezt a szenvedélyemet. Ennek hatására döntöttem a cukrászat mellett. 2019 decemberében kértem meg kedves barátomat, Gilpert Beatrixot, hogy tanítson meg mézeskalácsot készíteni. 2020-ban vált valóra az egyik nagy álmom: elkészítettem egy csodaszép mézeskalács házikót. Ez annyira ösztönzőn hatott rám, hogy azóta fáradhatatlanul sütöm a sok finomságot.

– A mézeskalács mellett egy különleges süteményt is készít.

– Már látszatra is egy szép sütemény a macaron, és mindig is meg akartam kóstolni. Egy kávézóban végül ez sikerült is, de az nem ízlett. Ekkor elhatároztam, hogy nagyon finom macaront fogok készíteni. Több oktató videót megnéztem az interneten, valamint egy online tanfolyamot is elvégeztem ennek érdekében. Nagyon büszke vagyok arra, hogy aki eddig megkóstolta az általam készített süteményt, elégedett volt, ízlett neki, és rendszeres vásárlómmá vált. Sokszor még a családomnak is kérniük kell, hogy hagyjak a macaronból, mert sosem tudok eleget sütni belőle.

– Mi is ez a sütemény pontosan?

– Ez egy klasszikus francia cukrászsütemény. Leggyakrabban két, talpával egymásnak fordított korongból áll, amelyet valamilyen lekvár vagy krém tart össze. Ez egyfajta habcsókra is emlékeztet. Elkészítéséhez jó minőségű mandulalisztet használok, belga csokoládét és gyümölcspüréket. Viszont az elkészítése nem egy egyszerű feladat. Figyelni kell a megfelelő hőmérsékletre a szirup megfőzősénél, emellett, ha sok vizet tartalmaz a tojás és nem jól verem fel, vagy ha nem eléggé száraz a liszt, akkor bizony kárba vész a sütemény, mert nem lesz megfelelő állaga.

– Milyen macaront kínál a megrendelőinek?

– Sokféle ízesítéssel kaphatók: csokis, lekváros, mangós, pisztáciás, raffaello, snickers és még sok más. Minden hétvégén van lehetőség egy mix doboz megvásárlására, ilyenkor egy csomag többféle ízesítésűt tartalmaz. Emellett szívesen készítek mézeskalácsokat is. Sokan azt hiszik, hogy azok csak karácsonyi dekorációk, a fenyőfára illenek, de ez nem igaz, ugyanolyan jól mutatnak tortákon vagy önmagukban, ajándékként is gyönyörűek. Az elkészült darabok fényképeit mindig feltöltöm a közösségi oldalamra, így onnan inspirálódhatnak a vásárlók, üzenetben pedig megbeszélhetjük, hogy mit is szeretnének.

– Meséljen a családjáról.

– Férjemmel egy hároméves kisfiú szülei vagyunk. Nolán is nagyon szeret a konyhában lenni, mindenben segít nekem. Igaz, hogy egy kisfiúval nem könnyű a sütögetés, mert gyakran összegyúrja a tésztát vagy elkeni a krémet, de mi nagyon élvezzük ezeket a perceket. Együtt vagyunk, közösen alkothatunk, ami nagyon jó érzés.

– Mit jelent önnek a munkája?

– Nagyon szeretem csinálni, szívem-lelkem beleteszem egy-egy süteménybe. Itt maximálisan kiélhetem a kreativitásomat és még boldogságot is szerezhetek az embereknek. Nincs annál ösztönzőbb, mint amikor a vásárlóim visszajeleznek, hogy mennyire ízlett nekik az általam készített desszert. Ilyenkor azt érzem, hogy a nehézségek nem akadályozhatnak meg abban, hogy még finomabbakat süssek.

– További tervek…

– Szeretném még inkább fejleszteni a tudásomat, új ízeket, formákat kipróbálni. Jelenleg is részt veszek egy online kurzuson, ahol a francia ekler elkészítését sajátíthatom el. Emellett nagyon érdekelnek a különlegességek, mint például a madeleine aprósütemény, vagy a zefír elkészítése. Úgy érzem, még sok mindent fogok tanulni a jövőben. Talán még egy kis kávézót is nyitok majd…

– Úgy legyen!

Kurmay Anita

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 26. évfolyamának 4. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.