Politika | 2022. 01. 30. – 14:06 |

Ukrajna jól átgondolt diplomáciai stratégiával küzd az orosz eszkaláció ellen, és meg fogja akadályozni a 2014-es évi tragédia megismétlődését - jelentette ki Dmitro Kuleba külügyminiszter

Ukrajna jól átgondolt diplomáciai stratégiával küzd az orosz eszkaláció ellen, és meg fogja akadályozni a 2014-es évi tragédia megismétlődését - jelentette ki Dmitro Kuleba külügyminiszter. Fotó: Internet

Hirdetés

Ukrajna jól átgondolt diplomáciai stratégiával küzd az orosz eszkaláció ellen, és meg fogja akadályozni a 2014-es évi tragédia megismétlődését - jelentette ki Dmitro Kuleba külügyminiszter.

„Ukrajnának jól átgondolt diplomáciai stratégiája van az orosz eszkaláció ellen. Most azt állítják, hogy Ukrajna alábecsüli a fenyegetés mértékét. De még novemberben kezdeményeztük egy átfogó visszatartó csomag kidolgozását Oroszország számára, amely három lépésből áll: aktív diplomácia, szigorú gazdasági szankciók Oroszország ellen, védelmi együttműködés elmélyítése hazánkban" – mondta a külügyminiszter Ukrinform.ua közlése szerint.

Hozzátette:

most egy új elemmel bővült ez a triász - az állam gazdasági és pénzügyi stabilitásának megőrzését szolgáló segítségnyújtás.

Kuleba szerint a hetek és hónapok során több száz tárgyalást folytattak a csomag végrehajtásáról.

Elmondása szerint mindenki láthatja az eredményeket.  Megállapodás történt az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Kanada és az EU között a szankciócsomag legfontosabb paramétereiről - magyarázta Kuleba.

A tárcavezető emellett megjegyezte, hogy korábban Oroszország SWIFT-ből való kizárásáról még beszélni sem akartak - most pedig heves vita folyik erről. "Bár véleményünk szerint itt nincs miről beszélni" - tette hozzá Kuleba.

Hangsúlyozta:

Ukrajna megerősödött, és nem engedi megismétlődni a 2014-es évi tragédiát, országunk partnerei pedig már többet tettek a válság megelőzése érdekében, mint nyolc évvel ezelőtt annak megszüntetéséért.

Elmondása szerint a mostani eszkaláció nem Oroszország erejét, hanem gyengeségét jelzi. Nyolc évvel ezelőtt Moszkvának több lehetősége volt Ukrajna ellen.

"Ma az egyetlen módja annak, hogy kihívjanak minket és a világot egy beszélgetésre, ha több mint százezer katonát hajtanak a határainkhoz. Ez a tehetetlenség beismerése." - közölte Kuleba.

Ugyanakkor Kuleba figyelmeztetett arra, hogy soha nem szabad alábecsülni az ellenséget. Oroszország belülről próbál felrobbantani minket, pánikot és kétségbeesést kelteni az országban.

"Itt az ideje, hogy elengedjük az érzelmeket, és ne hagyjuk, hogy bárki belülről megrázzon minket. Túl drága ajándék lesz Oroszország számára. Ráadásul nem fogadunk el semmilyen olyan kísérletet, amely Ukrajna nemzeti érdekeinek rovására próbálja megoldani a válságot. Aki ilyen javaslatokat tesz, azt elutasítják. A béke és a kitartás a kulcsunk a győzelemhez" – zárta gondolatait az ukrán külügyminiszter.

Hirdetés


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.