Mozaik | 2022. 01. 30. – 19:00 |
Úgy vélték, hogy a mikrobák a tengerfenék alatti üledékben meghalnak 80 Celsius-fok felett, de a tudósok találtak néhányat, amik túlélnek 120 Celsius-fokon. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Úgy vélték, hogy a mikrobák a tengerfenék alatti üledékben meghalnak 80 Celsius-fok felett, de a tudósok találtak néhányat, amik túlélnek 120 Celsius-fokon és lehetséges, hogy magasabb hőmérsékleteken is.

Élő mikrobákat találtak a tengerfenék alatt 1.2 km-re levő üledékekben, ahol a hőmérséklet eléri a 120 Celsius-fokot - írja az Origo.

A felfedezés azt mutatja, hogy az élet a tengerfenéki üledékekben képes túlélni magasabb hőmérsékleteket,

mint a korábban vélt és ezért jelen van nagyobb mélységekben, mint ahogy észrevettük.

„Úgy tűnik az élet mindenütt ott van. Azon töprengek, hogy bárhol, ahol energia van, amit a mikroorganizmusok ki tudnak aknázni, az élet utat talál." Lehetséges, hogy van élet még magasabb hőmérsékleteken is. Az egyetlen módja, hogy ezt megtudjuk, visszamenni és mélyebbre fúrni, bár a laborkísérletek eddig nem találtak mikrobákat 122 Celsius-fok felett gyarapodni. „ – mondja Tina Treude Kaliforniai Egyetem tudósa.

2016-ban Treude és csapata kísérleteket végzett hajójuk fedélzetén levő mintákkal, melyeket a Japán partjainál levő Nankai Troughban, a tengerfenék alatt 1.2 km-ről vettek. A tengerfenék, ahol fúrtak a vízfelszín alatt 4 km-re van, és a minták 50 millió éves üledékeket tartalmaztak. Számos kísérlet, beleértve azokat is, amik azt mutatták, hogy metabolikus folyamatok történnek, azt mutatták, hogy a mikrobák a mintákban még éltek.

A kutatók egy centrifugát használva arra is képesek voltak, hogy különválasszák és megszámolják a sejteket. Együtt, a felfedezések azt mutatják, hogy viszonylag kevés sejt él túl ezeken a hőmérsékleteken, de amik igen, azoknak gyors az anyagcseréje. „Meglepően magas volt." - mondja Treude.

Ez meglepte a csapatot, mert ellenkezője a sekélyebb üledékekben találtaknak, ahol sokkal hidegebb van. A mikrobák nagy mennyiségben vannak ott, de anyagcseréjük rendkívül lassú, és egyes mikrobák több millió évig élhetnek. 120 Celsius-fokon a hő nagyon károsítja a sejteket, így a mikrobáknak nagy fokú metabolizmusra van szükségük, hogy elég energiát állítsanak elő a károk javítására.

Ez egy verseny az életben maradásért, mondja Treude.

Az sem világos, hogy kerültek az üledékekbe, adva, hogy ennek nagyon hideg környezetnek kellett lennie hosszú ideig, miután az üledékek, ahonnan a minták származnak először leülepedtek.

Azonban néhány termofil mikrobának jelen kellett lennie, amikor az üledékek lerakódtak, és valahogy odatapadhattak, míg a hőmérsékletek el kezdtek emelkedni, mivel több anyag alá lettek eltemetve. Mindig találunk egy termofil frakciókat az üledékekben, még a sarkvidéki üledékekben is. – mondja a csapat tagja, Felix Beuling a dániai Aarhus Egyetem mikrobiológusa.

Ahogy a hőmérsékletek emelkedtek, minden mikroba, amik nem voltak hő toleránsak fokozatosan egyenként el keleltt volna pusztulniuk. A mikrobák amik nem tudnak alkalmazkodni, csak meghalnak. – mondja Florian Schubert a potsdami Német Földtudományi Kutatóközpont geológusa.

Parick Forterre a párizsi Pasteur Intézet mikrobiológusa azt mondja, hogy míg megbízható eredmény mikroba szaporulatot mutat 106 Celsius-fokon, senki nem volt még képes megismételni a két labor tanulmányt, ami szaporulatot mutat 122 Celsius-fokon.

Nehéz meghatározni a felső hőmérsékleti határt.

Ezért ő szeptikus az ötletet illetően, hogy a mikrobák élnek normálisan 120 Celsius-fokon, de azt gondolja, hogy lehetséges az, hogy valahogy túl tudtak élni és újra aktívvá váltak alacsonyabb hőmérsékleteken.

Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.