Mozaik | 2022. 01. 31. – 13:30 |
Közlekedési fennakadásokat, károkat és baleseteket okozott Németország északi részén egy viharfront a hétvégén. Fotó: Internet

Hirdetés

Közlekedési fennakadásokat, károkat és baleseteket okozott Németország északi részén egy viharfront a hétvégén.

A Nadia nevű front orkánerejű széllel csapott le az ország északi tartományaira, a legerősebb, óránkénti 127 kilométeres sebességű széllökéseket szombaton mérték Schleswig-Holstein tartományban, az Északi-tengeren fekvő Északi Fríz-szigetek egyikén, Hoogén - írja az MTI.

Víz alá került a hamburgi Halpiac

A partvidéken sokhelyütt vihardagály keletkezett, a többi között a térség legnagyobb városában, Hamburgban, ahol víz alá került az egyik leghíresebb látványosság, a kikötői Fischmarkt (Halpiac). 

A hirtelen jött áradás miatt egy vontatóhajó beszorult egy híd alá, kétfős személyzete sértetlenül átvészelte a szombaton késő este történt balesetet.

Hajótörés történt Alsó-Szászország tartományban is, a Keleti Fríz-szigetektől mintegy 30 kilométerre, ahol egy teherhajó órákig sodródott a tengeren, mert a motorja túl gyenge volt ahhoz, hogy megtartsa a széllel és a hullámokkal szemben.

A Vienna nevű teherhajó biztosítására vészhelyzeti vontatóhajókat vezényeltek ki, a 190 méter hosszú hajótest stabilizálásán hat órán keresztül dolgoztak. Ennek a balesetnek sincs sérültje.

Brémában viszont egy parkban egy kidőlő fa rázuhant egy emberre, akit súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba.

 Vasárnap fokozatosan gyengül majd a víihar

A vihar sok más településen is kicsavart fákat, megrongált épületeket, ledöntött állványzatokat, építési területeket lezáró kerítést. Egyedül Hamburgban a tűzoltóság 450 időjárással kapcsolatos bevetésről számolt be szombat reggel óta.

Schleswig-Holsteiben 800 helyszínre riasztották a tűzoltókat.

A vihar miatt a régió nagy részében korlátozni kellett a vasúti és a közúti közlekedést, és számos baleset is történt. Alsó-Szászországban két helyszínen, Hildesheimben és Goslarban is előfordult, hogy közvetlenül egy autó előtt zuhant az útra egy fa. A sofőrök - egy 64 éves férfi és egy 27 éves nő - nem tudtak időben fékezni, nekihajtottak a fának, de nem sérültek meg.

Az országos meteorológiai szolgálat (DWD) adatai szerint a vihar vasárnap fokozatosan gyengül, és a front az ország középső és keleti része felé vonul. Így visszavonták a partvidéki régiókra kiadott legmagasabb, negyedik fokozatú figyelmeztetést, de második fokú riasztást adtak ki a többi között Berlinre, ahol 65-85 kilométeres sebességű széllökésekkel kell számolni.

Hirdetés

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.