MTI

| 2022. 01. 31. – 14:22 |

Döntés született arról, hogy Lengyelország több tízezer védelmi jellegű töltényt szállít Ukrajnának

Döntés született arról, hogy Lengyelország több tízezer védelmi jellegű töltényt szállít Ukrajnának. Fotó: Internet

Hirdetés

Döntés született arról, hogy Lengyelország több tízezer védelmi jellegű töltényt szállít Ukrajnának - közölte hétfői sajtóértekezletén Pawel Soloch, a lengyel nemzetbiztonsági iroda (BBN) főnöke.

Ukrajna politikai és anyagi támogatása - akár humanitárius, akár katonai értelemben - azon nemzetközi és belpolitikai egyeztetések tárgya volt, amelyeket Andrzej Duda elnök az utóbbi időben az orosz-ukrán feszültség kapcsán folytatott  - idézte fel a varsói államfői hivatal kötelékében működő BBN-t vezető Soloch, írja az MTI.

Közölte: döntés született arról, hogy Lengyelország "védelmi jellegű, azaz a védelemhez, nem pedig a támadáshoz felhasználható - töltényeket" ad át az ukrán félnek.

Az államfő hozzájárulásával született döntés végrehajtásán Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter dolgozik, a témát a későbbiekben az általa irányított tárca ismerteti részletesen - tette hozzá Soloch.

A szállítmány pontos jellegéről és időpontjáról nem árult el konkrétumokat, aláhúzva: a végrehajtás Kijev döntésén is múlik, Varsó részéről ez "minden pillanatban" lehetséges.

Újságírói kérdésre Soloch kifejtette: Varsó több tízezer tölténydarabot ajánlott fel Kijevnek. Mint mondta: légvédelmi töltényekről is szó van.

Lengyelország humanitárius segítséget is nyújthat Ukrajnának - mondta el Soloch. Ebben az összefüggésben egészségügyi támogatást említett, valamint olyan eszközök szállítását,

amelyek az Ukrajnán belüli evakuáció esetén lennének felhasználhatók.  

A lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság szóvivője, Radoslaw Fogiel hétfőn a közszolgálati rádióban úgy értékelte: valódi veszélye áll fenn annak, hogy Oroszország megtámadja Ukrajnát. Megerősítette: a helyzetről kedden Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő Kijevben tárgyal Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Denisz Smihal miniszterelnökkel.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.