Hirado.hu
| 2022. 01. 31. – 16:30 |

A mai napig részben sokkolja, részben megosztja a francia közvéleményt a Bataclanban történt 130 halottat és 413 sebesültet követelő, brutális iszlamista terrortámadás

A mai napig részben sokkolja, részben megosztja a francia közvéleményt a Bataclanban történt 130 halottat és 413 sebesültet követelő, brutális iszlamista terrortámadás. Fotó: Internet

Hirdetés

A mai napig részben sokkolja, részben megosztja a francia közvéleményt a Bataclanban történt 130 halottat és 413 sebesültet követelő, brutális iszlamista terrortámadás, amely a szintén muszlim szélsőségesek által elkövetett, 191 halottat követelő madridi támadások után a második legtöbb halálos áldozattal járó merénylet Európa II. világháború utáni történetében. Ez azonban a franciaországi Georges Pompidou Kórház ortopéd sebészét, Emmanuel Masmejeant kicsit sem zavarta akkor, amikor az egyik túlélő leletein próbált nyerészkedni.

Furcsa per vár egy párizsi közkórház egyik vezető orvosára, amiért állítólag megpróbált digitális művészi alkotásként – úgynevezett NFT-ként – eladni egy röntgenfelvételt, ráadásul engedély nélkül – számolt be róla a Mediapart nevű online oknyomozó portál értesüléseire hivatkozva a Hirado.

A lap szerint a felvétel a kávéházat, éttermet és színházat magába foglaló, a párizsi Stade de France stadion mellett található Bataclan szórakoztató központ elleni 2015. november 13-i terrortámadás egyik túlélőjéről készült, s az áldozat alkarját ábrázolja, benne egy Kalasnyikov-fegyver beágyazódott lövedékével. A Deutsche Welle német közszolgálati csatorna értesülése szerint az orvos

a felvételt az egyik NFT-képek értékesítésére szakosodott weboldalon hirdette meg 2446 euróért (882 ezer forintért).

Martin Hirsch közölte, hogy mind orvosetikai, mind büntetőjogi eljárást fog kezdeményezni a sebész ellen.

„Ez a tett szöges ellentétben áll a hivatás gyakorlásával, veszélybe sodorja az orvosi titoktartást, valamint ellentétes a párizsi kórházak közszolgáltatásról megfogalmazott értékeivel” – nyilatkozta az igazgató. A Mediapart szerint a meg nem nevezett áldozat egy fiatal nő, akinek barátja egyike volt a Párizs több pontján végrehajtott dzsihadista terrortámadás 130 halálos áldozatának.

Idő közben a sértett ügyvédje is megszólalt az ügyben – számolt be róla a Mandiner.

„Ez az orvos nem elég, hogy megsértette a páciensével szembeni titoktartási kötelezettségét, jó ötletnek tartotta még azt is, hogy leírja a fiatal nő privát életének részleteit, ezzel tökéletesen azonosíthatóvá téve őt” – mondta Elodie Abraham, a nő ügyvédje.

Állítása szerint az orvos vasárnap felhívta a nőt, hogy tisztázza a történteket, tettével kapcsolatban azonban nem mutatott megbánást.

Az NFT olyan technológia, amely lehetővé teszi digitális állományok egyedivé tételét, adásvételét és birtoklását. Minden NFT-nek van saját blokkláncalapú digitális „pecsétje”, amely eredetiségét és tulajdonosát igazolja.

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.