Politika | 2022. 01. 31. – 13:57 |
Vasárnap több olyan személyt vett őrizetbe a Nemzeti Rendőrség, akik tömeglázadásokat szerveztek Kijevben és Ukrajna négy régiójában. Fotó: Internet

Hirdetés

Vasárnap több olyan személyt vett őrizetbe a Nemzeti Rendőrség, akik tömeglázadásokat szerveztek Kijevben és Ukrajna négy régiójában, Szumi, Csernyihiv, Poltava, valamint Csarkaszi megyékben, közel az orosz határhoz és a fővároshoz – jelentette be Denisz Monasztirszkij belügyminiszter az ügyben hétfőn tartott sajtótájékoztatóján, adta hírül az rbc.ua hírportálra hivatkozva a Karpat.i.ua.

A jelentés szerint a belügyminiszter az Ihor Klimenko országos rendőrparancsnokkal közös tájékoztatóján elmondta, hogy

Ukrajnában a rendőrségnek sikerült megakadályozniuk erőszakos tüntetések kirobbantására irányuló nagyszabású összeesküvést.

Szerinte a tömeglázadásokat az orosz hibrid hadviselés elemeként használták volna. Hozzátette, hogy az orosz határhoz közeli megyék nagyvárosaiban az összeesküvők a tüntetők létszámár 5 ezresre tervezték. Közülük legalább 1,5 ezer „tyituska”, azaz felbérelt fiatal lett volna, akiknek összetűzéseket kellett volna kiprovokálniuk a rendfenntartó erőkkel.

Monasztirszkij azt is elmondta, hogy „a tüntetés résztvevői között feltétlenül erőszaknak és vérnek kellett volna lennie”, és megjegyezte, hogy már elő volt készítve a hamis vér, amit a tüntetők „ontottak” volna, és fel voltak bérelve az orvosok, akik megerősítették volna az aktivisták sérüléseit, és ugyancsak tervezték autógumik meggyújtását.

A belügyminiszter hangsúlyozta, hogy feltétlenül támogatja a békés gyülekezést Ukrajnában, de a most leleplezett akció azonnal erőszakba ment volna át.

Ihor Klimenko, a Nemzeti Rendőrség parancsnoka arról tájékoztatott, hogy Kijevben tüntetéseket az Elnöki Hivatal épülete elé tervezték, amelyek során kemény összecsapásokra készültek a rendfenntartókkal. „A szervező olyan ukrán állampolgárokat keresett, akik pénzért készek lettek voltak segíteni ezeknek az akcióknak a végrehajtását. Az első ilyen tüntetésnek ma kellett volna lennie” – mondta.

Hirdetés

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.