Életmód | 2022. 01. 31. – 18:07 |

Régóta közismert, hogy nem kizárólag folyadékkal vihetünk be vizet a szervezetünkbe, hanem az elfogyasztott ételekkel is.

Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Régóta közismert, hogy nem kizárólag folyadékkal vihetünk be vizet a szervezetünkbe, hanem az elfogyasztott ételekkel is. Ám azt már kevesebben tudják, hogy melyek az e célra legalkalmasabb, lédús zöldségek és gyümölcsök. Mutatjuk.

Napi folyadékbevitelünk körülbelül 20 százaléka származik az elfogyasztott ételekből. Ez a mennyiség tudatosan növelhető, ha odafigyelünk rá, hogy rendszeresen fogyasszunk magas víztartalmú zöldségeket és gyümölcsöket. A WebMD összeszedte a hidratáció szempontjából legideálisabbakat - írja a Házipatika.com

Ezekkel a zöldségekkel járunk a legjobban

A lista élén "holtversenyben" több zöldség áll. Például a kígyóuborka, ami amellett, hogy kalóriaszegény, vagyis gyakorlatilag bármilyen diétába remekül beilleszthető. Kívül és belül is rendkívül jól hidratál, ugyanis 95 százaléka víz - csakúgy, mint a nyári grillpartik nélkülözhetetlen köretének, a rendkívül változatosan elkészíthető cukkininek, ami ráadásul számos értékes nyomelemet (foszfort, magnéziumot és cinket) és vitamint (A-vitamint és B-vitaminokat) is rejt. 

A jégsaláta szintén a különösen lédús zöldségek közé tartozik: víztartalma 95 százalék körüli. Bár önmagában nem túl ízletes, és tápanyagokban sem annyira gazdag, mint a legtöbb zöldségféle, mégis érdemes fogyasztani, már csak rost-, és ásványianyag-tartalma miatt is: nagy mennyiségű káliumot, mangánt, és vasat is tartalmaz. 

A kalóriaszegény szárzeller egy méltatlanul elhanyagolt gyökérzöldség, ami amellett, hogy rendkívül rostdús, vagyis jót tesz az emésztésünknek, hidratálás szempontjából is ideális választás: 95 százaléka víz. Érdemes megemlíteni még, hogy magas a folsav- és káliumtartalma, és számos értékes vitamint - egyebek mellett A-, C-, és B-vitamint is - rejt.

A karfiol is remekül illik a sorba: 92 százaléka víz, de a koleszterinszint csökkentését elősegítő tápanyagokat is tartalmaz. Még egy érv a gyakori fogyasztása mellett, hogy C-vitaminban gazdag. De a sárgarépa is igazi Jolly Jokernek számít, ugyanis körülbelül 90 százaléka víz. Ráadásul nagy mennyiségben tartalmaz béta-karotint - ebből állítja elő szervezetünk az A-vitamint.

A paradicsomot is érdemes megemlíteni, mert igen lédús, több mint 90 százaléka víz. Amellett, hogy sokoldalúan felhasználható, egészségvédő hatása is van. Magas az antioxidáns tartalma: sejtvédő hatású béta-karotin és likopin található benne - utóbbi adja a piros színét is.

Ízletes és hidratáló gyümölcsök

A nyári forróságban, amikor egyáltalán nem vágyunk ételre, ideális tápanyag- és folyadékpótló gyümölcs a görögdinnye. Több mint 90 százalékos víztartalma miatt jól oltja a szomjat. A paradicsomhoz hasonlóan sok likopint tartalmaz, valamint egy L-citrullin nevű aminosavat, ami jótékonyan hat a vérkeringésre és a vérnyomásra is.

Noha rövid a szezonja - és szezonon kívül nehéz igazán ízleteset találni -, jó választás az eper is, amelynek 91 százaléka víz. Értékes gyümölcs, mert sokféle nyomelemet, vitamint és antioxidánst tartalmaz. Utóbbiak közé tartoznak a flavonoidok, amelyek jótékonyan ellensúlyozzák az agyban a stressz hatásra létrejövő negatív folyamatokat. C-vitamin-tartalma is kiemelkedő: kutatók szerint nyolc szem eperben több lehet a C-vitamin, mint egy narancsban.

A grapefruitról sem szabad megfeledkezni, noha nem számít igazi sztárgyümölcsnek. Víztartalma 90 százalékos, így folyadékbeviteli szempontból ideális. Rostokban és tápanyagokban gazdag, és remek C-vitamin-forrás. Arra viszont érdemes odafigyelni, hogy bizonyos gyógyszerek szedése esetén nem ajánlott fogyasztani, mert a levében található vegyületek egy csoportja befolyásolhatja azok hatékonyságát. 

Hirdetés


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.